Legyen óvatos!

1 órája

Lódarázs-invázióra figyelmeztetnek a szakemberek, a lakóövezetekben is megjelentek

Nem érdemes hősködni: akár az életünkbe is kerülhet, ha elhessegetjük a rovarokat.

MW

Egy lódarázs és fészke egy kerítés párkánya alatt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Faludi Imre

Agresszív lódarazsakra figyelmeztet a Bakonyerdő Zrt., az erdészek közlése szerint az elmúlt időben több természetjáró is jelezte, hogy a Nosztori Élményparktól délre, Paloznak település irányába haladva a kék háromszög turista jelzéssel ellátott turistaút közelében lódarázsfészek található, igencsak agresszív lakókkal, sajnos több csípés is előfordulhat – figyelt fel rá a Magyar Nemzet.

Fő a higgadtság

Az erdészek azt tanácsolják, bárhol is találkozzunk velük, semmiképp se hadonásszunk, csapkodjunk vagy hessegessük el ezeket a rovarokat, inkább óvatosan próbáljunk meg távozni, nagy ívben elkerülni. A magányos lódarázs ugyanis veszély esetén olyan feromonokat bocsát ki, amelyek nagy távolságról is jeleznek a kolónia többi egyedének, és azok veszélybe került társuk segítségére sietnek. Incidens éjszakai túrákon is történhet, mert a lódarazsak erősen vonzódnak a fényhez. Azoknak, akik allergiások a darázscsípésre, akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. De a fejet és a nyakat érő csípések még a nem allergiások számára is hordozhatnak veszélyeket.

Az augusztus végi, szeptember eleji időszak a hazai erdők egyetlen honos lódarázsfaja, az európai lódarázs életciklusának legintenzívebb időszaka. A fészkek ilyenkor a legnagyobb létszámúak, és ilyenkor zajlik a párzás is. A lehűlések beköszöntével azonban a kolónia szinte összes tagja elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye majdnem a nullára csökken 

– magyarázták.

Ezt tegye, ha megtörtént a baj

Csípés esetén – amennyiben nem vagyunk rá allergiások – az legfontosabb, hogy borogassuk a csípés helyét, a hidegnek köszönhetően azonnal enyhülni fog a fájdalom és a viszketés. A népi gyógymódokat viszont kerüljük, és ehelyett a patikákban szerezzünk be olyan terméket, amely képesek semlegesíteni a mérget, enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a duzzanatot.

Allergiás reakció esetén pedig ne várjunk egy percig sem, amint légszomj, szédülés, hányinger vagy hányás lép fel, azonnal kérjünk orvosi segítséget. Ha pedig a szánkat vagy a torkunkat csípte meg a darázs, sürgősen cselekedjünk, hiszen a légutak annyira feldagadhatnak, hogy megfulladhatunk

 – figyelmeztet a Magyar Nemzet cikke.

Arról, hogy mit tegyen a lódarazsak fészkével, IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában