Beruházás

2 órája

Nagy Márton: cél a magyar–kínai gazdasági együttműködés további erősítése

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta a Kínai Export-Import Bank vezérigazgatóját és elnök-helyettesét, Ren Shengjunt – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben az MTI-t.

MW

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A szaktárca tájékoztatása szerint

a felek áttekintették a magyar–kínai gazdasági kapcsolatok legfontosabb területeit és a bank által finanszírozott Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztésének helyzetét.

A tárgyaláson szó esett a lehetséges jövőbeni közös projektekről: a közlekedési infrastruktúra területén a V0 és a budapesti repülőtérre vezető vasútvonalakról, a magyar–szerb határátkelő fejlesztéséről, illetve a Szerbiába vezető kőolajvezeték és az elektromosautó-töltő hálózat fejlesztésének lehetőségeiről.

A vasútfejlesztés különösen fontos szerepet játszik a nettó zéró kibocsátási célok elérésében, hiszen a jövőben már az elektromos autók szállítása során is meg kell felelni a nettó zéró kibocsátás követelményeinek, ami csak vasúti szállítással biztosítható – ismertetik a közleményben.

Az NGM rámutat: Magyarország minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy a kínai áruk logisztikai központja legyen, hiszen fekvése kiváló, infrastruktúrája fejlett, a befektetői környezet pedig versenyképes. A kínai vállalatok már 6400 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre hazánkban, ezek mintegy 25 ezer új munkahelyet hoznak létre közvetlenül. A tavalyi adatok szerint Kína Magyarország kilencedik, Európán kívül pedig a legfontosabb kereskedelmi partnere.

Nagy Márton kiemelte: Kína hazánk kiemelt gazdasági partnere, amely együttműködést a pénzügyi területen is tovább szükséges erősíteni. A legnagyobb kínai bankok már megjelentek Magyarországon, jó esély mutatkozik arra, hogy ez a kör tovább bővüljön, így Magyarország pénzügyi téren is Kína kiemelt régiós partnere lehet. Megjegyezte: hazánk tovább erősíti a gazdaság találkozási pont szerepét, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a high-tech technológia, így a pénzügyi kapcsolatok fejlesztése érdekében az egyeztetések a jövőben is rendszeresek maradnak – tájékoztatott közleményében az NGM.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában