Adósságfinanszírozás

2 órája

Varga Mihály: egyre erősebb a családok szerepe az adósságfinanszírozásban

December óta lehet mobilapplikáción vagy számítógépen keresztül számlát nyitni a Magyar Államkincstárban mindössze néhány kattintással.

MW

Egyre erősebb a családok szerepe az adósságfinanszírozásban

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Egyre erősebb a családok szerepe az adósságfinanszírozásban: 9 hónap alatt 100 ezer új kincstári számlát nyitottak és 115 milliárd forintnyi értékpapírt vásároltak - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly december óta lehet mobilapplikáción vagy számítógépen keresztül számlát nyitni a Magyar Államkincstárban mindössze néhány kattintással. 

Kiemelte: 

az újítás bevált, az elmúlt kilenc hónapban az értékpapírszámlák, start-számlák és nyugdíj-előtakarékossági számlák kétharmadát már online nyitották az ügyfelek: a 103 ezerből 68 ezer számlanyitás a gyors és egyszerű online megoldással történt. 

Az állampapírral az egész ország jól jár: a családoknak biztonságos, magas hozamú és kamatadó-mentes befektetést nyújt, az államnak stabil és kiszámítható finanszírozást jelent - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. 

Az ország stabilitását növeli, hogy 2010 óta a lakosság részaránya az adósságfinanszírozásban 3 százalékról 20 százalék fölé nőtt. Eközben a külföldiek kezében lévő államadósság aránya 65 százalék-ról 40 százalék alá csökkent, a devizaadósság aránya pedig 50 százalékról 30 százalék alá esett. 

A miniszter szerint ezeknek az eredményeknek is köszönhető, hogy a szomszédunkban zajló háború és a szankciók kedvezőtlen hatásai ellenére a kormány ma már önállóan, nemzetközi szervezetek segítsége nélkül is képes gondoskodni az ország finanszírozásáról, miközben az adósság szintjét évről-évre csökkenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában