Krimi

20 órája

Rossz helyen áll az autójával? Kalapács alá kerülhet, ha sokáig otthagyja

Vannak, akik huzamosabb időre otthagyják az autójukat olyan helyen, ahol akadályozzák vagy veszélyeztetik a forgalmat. Most kiderült, mi lesz a járművük sorsa.

MW

Ha egy jármű akadályozza a közúti ellenőrzéseket, akkor egy órán belül eltávolítható

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A napokban zárult le a társadalmi vitája annak az építési és közlekedési minisztériumi (ÉKM) rendelettervezetnek, amely felhatalmazza a közútkezelőket, hogy ha veszteglő járművet találnak a kezelésükben lévő utakon, azt elszállíthassák vagy akár el is árverezhessék – írja cikkében a Magyar Nemzet a Totalcar információi alapján. 

Azt, hogy mikor szállíthatják el a szóban forgó járművet a közútról, aszerint határozzák majd meg, hogy veszélyes-e a jármű ottléte a közlekedésbiztonságra, és hogy mennyire akadályozza az úton végzendő munkákat, ellenőrzéseket. 

Kiemelték, hogy a most lezárult vita nem arról szólt, hogy ha valaki több hónapra elfoglal egy nyilvános parkolóhelyet, mi legyen a járművével.

Ha a jármű a gyorsforgalmi út bármelyik sávjában, csomópontjában, pihenőhelyének forgalmi sávjában áll, akkor azonnal elszállítható. A leállósávból akkor is elszállíthatják majd az ott bármilyen okból veszteglő járműveket, ha a leállósávot egy órán belül meg akarják nyitni a forgalom előtt.

Megvizsgálják, veszélyt jelent-e a jármű a közlekedésbiztonságra
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A közút kezelője a bejelentést követő 24 órán belül köteles elszállítani vagy elszállíttatni azokat a járműveket is, amelyek akár egy gyorsforgalmi út melletti műszaki öbölben állnak, vagy lakott területen kívül a főút útpadkáján veszteglenek. 

Ha egy jármű akadályozza a közúti ellenőrzéseket, akkor egy órán belül eltávolítható.

Amennyiben egy járművet elszállítanak, arról értesítik a tulajdonosát. Külföldi autó esetén a közútkezelő a honlapján közzéteszi a jármű elszállításának a tényét, továbbá, hogy a tulajdonos hol jelentkezhet érte, és mik a teendői. A járművet a felmerült költségek megfizetése után kapja vissza a tulajdonos vagy az üzembentartó.

Ha egy ilyen járműért kilencven nap elteltével sem jelentkeznek, akkor a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezései szerint árverésen értékesítik, vagy a hulladékká vált autókra vonatkozó szabályok szerint járnak el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!