Játéktól a mesterségig

2024.07.12. 18:53

Népi képzések hallgatóinak kiállításával vár a Hagyományok Háza

A Játéktól a mesterségig című egyedülálló tárlat a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, beleértve a nemezkészítő, kosárfonó, takács, szőnyegszövő, valamint gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítő mesterségeket – tájékoztatott a nemzeti intézmény.

MW

A kiállítás célja, hogy a most szakmai vizsgát tett 47 kézműves alkotót bemutassa; és felkeltse a nagyközönség érdeklődését a népi kézműves mesterségek iránt

Forrás: Hagyományok Háza Facebook-oldala

Hogyan illeszkedhet harmonikusan a mai otthonokhoz egy paraszti kultúrából származó, hagyományos technikával készített szőttes, fonott kosár, csuhétárgy vagy nemezszőnyeg? Hogyan kelnek életre a ma emberének keze által az ősi minták? Hogyan lehet a kézműves és szellemi örökséget megtanulni, megélni és átadni a következő generáció számára? Hogyan tudjuk előcsalogatni magunkból a bennünk élő mestert? 

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás, amely megtervezésének 

egyik vezérfonala a kurátorok számára a fenntarthatóság, és azon belül a környezettudatosság volt. A szakmai és esztétikai szempontból is kiemelkedőnek talált, kiállított tárgyak ugyanis természetükből fakadóan, de az installációk és egyéb design elemek is egytől-egyig természetes, illetve újrahasznosított anyagból készültek. 

A kiállítás célja, hogy a most szakmai vizsgát tett 47 kézműves alkotót bemutassa; és felkeltse a nagyközönség érdeklődését a népi kézműves mesterségek iránt, akár mint a tárgyak mindennapi használói, akár mint a Hagyományok Háza népi mesterségeket oktató képzéseinek leendő hallgatói. 

A tárlaton betekintést nyerhetünk a technikai fogások elsajátításának hosszú folyamatába, a gyűjtőutak izgalmaiba, és megismerhetjük azt a komplex látásmódot is, amely a mai ember számára elengedhetetlen a népi kézműves hagyományok megértéséhez. 

A kézzel történő alkotásra nagy szüksége van a mai kor emberének, amikor minden az éterben, a virtuális világban zajlik, a kéz által készült tárgyakban tudják a hallgatók újra megtalálni önmagukat.

 – vallja Pintér Piroska, a Hagyományok Háza szövő szakképzésének szakoktatója. 

A kiállítótérben ezt a tudást, áramlást, megélt harmóniát közvetítik felénk a kiállított vizsgaremekek és enteriőrök, ahogy barangolunk az élővé vált mesterségek kézzel és szívvel készített alkotásai között. 

A július 11-én megnyílt időszaki kiállítás, – amelynek főkurátora az intézmény Népi Kézművesség és Népi Iparművészeti Szakcsoportjának szakmai vezetője Benedek Krisztina, –  szeptember 25-ig tekinthető meg a múzeumi nyitvatartási időben, azaz keddtől vasárnapig 10-18 óra között.

A tárlatvezetések időpontjairól a Hagyományok Háza honlapján lehet tájékozódni. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában