Időtálló értékek

2 órája

Hiánypótló kötet jelent meg hazánkról

Magyarország tájegységeit bemutató, fotókkal gazdagon illusztrált kötet jelenik meg Magyarország – Az útikönyv címmel.

MW

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszél a Magyarország – Az útikönyv című kötet sajtóbemutatóján Budapesten, a Lónyay-Hatvany-villában 2024. augusztus 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Kocsis Zoltán

Ez a könyv azt bizonyítja, hogy tájaink bejárható és átélhető vidékek, és azt is, hogy Magyarország jóval többet tartogat, mint az egyébként okkal látogatott legnépszerűbb célpontok

– mondta Dömötör Csaba a kiadvány hétfői budapesti bemutatóján.

A Magyarország – Az útikönyv című kötet a sajtóbemutatóján Budapesten, a Lónyay-Hatvany-villában 2024. augusztus 19-én
Fotó: Kocsis Zoltán / Forrás: MTI

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, a Magyarország 365 program kezdeményezője elmondta: az új útikönyv az öt éve indult program legújabb eredménye. A kötet Magyarország időtálló értékeire összpontosít, természeti kincsekre, az épített örökségre, évszázados hagyományainkra, legendáinkra és közösségeinkre. Átfogóan, többféle metszetben mutatja be hazánkat – emelte ki.

A kötet olyan tájegységeket mutat be, összesen 23-at, amelyek akár egy hosszú hétvégén is megismerhetők – mondta, hozzátéve: az útikönyv nemcsak szövegében, hanem képi világában is többet nyújt sok hasonló kötetnél.

Kifejtette: a kormány azért is tartotta támogatásra érdemesnek a kötetet, mert szükség van olyan kezdeményezésekre, amelyek megtartanak, és emlékeztetnek arra, hogy olyan országban élünk, amelyre ezerféle okból lehetünk büszkék és amelyet ezerféle útvonalon fedezhetünk fel.

A kötet kiadását mintegy kétéves kutató munka előzte meg – emlékeztetett. Közösségi alkotásról van szó, amelynek szövegeit elismert írók és szerkesztők alkották, munkájukat helyi szakemberek segítették, köztük helytörténészek, néprajzkutatók, művészettörténészek és nemzeti parkok munkatársai.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: hazánk nem körülöttünk van, hanem bennünk. „S ahhoz, hogy jól éljen bennünk, érdemes megismernünk. Megismernünk elődeinket, természeti környezetünket, kultúrtájainkat, épített örökségeinket” – hangsúlyozta, hozzátéve: ezzel nemcsak arra kaphatunk választ, hogy honnan jövünk, hanem arra is, hogy merre tartunk.

Elmondása szerint a kiadványt kézzel készített egyedi térképek és illusztrációk gazdagítják, ezzel a régebbi korok útleíró hagyományait is megidézi.

Győrffy Ákos költő, író a kötet társszerzője elmondta: a könyvnek van egy informatív és egy ihletettebb része. „Egy vállaltan szubjektív útikönyv, annak a lenyomata, hogy mi, az írók, Végh Attila és én, hogyan éljük át ezt az országot ebben a pillanatban” – mondta.

Egy-egy régió bemutatásakor arra is hangsúlyt fektettek, hogy mi az adott régiónak az a szellemi, lelki arculata, ami miatt érdemes ellátogatni oda – emelte ki, hozzátéve: a régiós írásokból összeállt egy átfogó és árnyalt összkép az országról.

MOHAI Balázs; GYÕRFFY Ákos
Győrffy Ákos Babérkoszorú-díjas költő, a kötet társszerzője (k) és Mohai Balázs, a könyv vezető fotográfusa (j2) a Magyarország – Az útikönyv című kötet sajtóbemutatóján Budapesten, a Lónyay-Hatvany-villában 2024. augusztus 19-én
Fotó: Kocsis Zoltán / Forrás: MTI

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke, a kötetet előkészítő kreatív csapat tagja arról beszélt, hogy „barangolás nélkül nincsen hazaszeretet”. Számára az országjárás, az ország megismerése, feltérképezése, a barangolás a hazaszeretet megélésének legfontosabb módja. Ez a lehetőség a legtöbbek számára rendelkezésre áll – hangsúlyozta.

A mai korban az újítás arról szól, hogy visszamegyünk a gyökerekhez – mondta, hozzátéve: élettel tölteni meg klasszikus formákat, abban van újító erő.

Mohai Balázs, a kötet vezető fotográfusa az MTI-nek kiemelte: „óriási vállalás az országot bejárni ilyen rövid idő alatt, de elképesztő élmény volt”. Csaknem 300 kép található a kötetben, amelyen egy évvel ezelőtt kezdett dolgozni. Elmondása szerint a fotók túlnyomó többségét maga készítette, emellett neves fotográfusokat kért fel, akik segítettek a munkában. A legtöbb szöveg már elkészült, amikor fotózni kezdett, ami jó mankót adott, a fotók csapatmunka és útközben szerzett élményei alapján születtek. Kiemelte: hiánypótló könyvről van szó, amely alapján igazi élmény lehet elindulni felfedezni ezt a csodálatos országot.

A mintegy 500 oldalas kötet szerkesztője Muray Gábor, a kiadvány a jövő héttől kapható a könyvesboltokban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában