Hiánypótló képzések, programok

3 órája

Hagyományok Háza: tudáspallérozást kínál minden generációnak

A Hagyományok Háza 2024 őszén számos izgalmas és hiánypótló új programot indít, amelyek célja a magyar népi hagyományok ápolása és a népzenei élet fejlődésének támogatása. A kínálatban gondoltak a különböző korosztályokra, több generáció megtalálhatja a számára megfelelő felhívást – tájékoztatott az intézmény.

MW

A Hagyományok Háza képzéseinek és programjainak fókuszában a magyar nép hagyományok megőrzése, ápolása áll

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Galla Ákos

A Hagyományok Háza kezdeményezései közt a felnőttek tudásának pallérozására két hangszeres kurzust és egy népzenei szakíróképzést kínál. 

Hagyományok Háza, hangszer, oktatas
A Hagyományok Háza ütőgardonos kurzust is hirdet
Fotó: Szatmári Zsolt / Forrás: Hagyományok Háza

A kulturális antropológiát és néprajz szakos hallgatók terepkutatását segíti az UTAK Program, az iskolás korú gyermekeknek pedig az intézmény idén is meghirdeti a Forgószél és Garabonciás hon- és népismereti levelezőversenyt.

Hiánypótló jelleggel indul idén októberben az Így írunk mi! című szakíróképzés a Hagyományok Házában, 

és népzenei ismeretekkel rendelkező érdeklődők számára nyújt lehetőséget a szakmai esszéírás alapjainak elsajátítására, hogy támogassa a független, szakmai kritikaírást, amely hozzájárul a koncertek és kiadványok értékeléséhez, népszerűsítéséhez. A képzés célja, hogy a megszerzett tudás a népzenei közegben segítse a szakmai írások, kritikák és elemzések születését, továbbfejlesztve a szaklapok hagyományát. 

A népi hegedűoktatás módszertana című továbbképzés gyakorló zenetanároknak szól, célja a népi hegedűoktatás minőségi fejlesztése és olyan pedagógiai módszerek átadása, amelyek az alap- és középfokú művészetoktatásban, valamint iskolarendszeren kívüli oktatásban egyaránt hasznosak lehetnek. Az ütőgardonos kurzusra pedig olyan népzenészeket várnak, akik szeretnék elsajátítani a hangszer stílusos megszólaltatását és a pontos tánczenei kíséretet, valamint zenekari környezetben is kipróbálhatják megszerzett tudásukat. 

A képzés célja a magas szintű, hiteles gyimesi, felcsíki és gyergyói gardonozás népszerűsítése.

Az UTAK (Új Generáció – Terepmunka – Kutatás) Program egyetemi hallgatók számára biztosít lehetőséget terepmunkák előkészítésére és megvalósítására. A program támogatja a néprajz és kulturális antropológia szakos hallgatókat, hozzájárulva kutatásaik archiválásához és kutathatóvá tételéhez. 

Az általános és középiskolások számára meghirdetett Forgószél és Garabonciás hon- és népismereti versenyek pedig lehetőséget kínálnak a népi hagyományok megismerésére. Az 5-6. osztályosok játékos feladatlapok megoldásán keresztül, a 7-12. osztályos diákok önálló gyűjtő- és kutatómunkával mélyedhetnek el a néphagyományokban, a legjobbak eredményeit pedig 2025 nyarán jutalomtáborral ismerik el.
Bővebb információ a képzésekről a Hagyományok Háza honlapján érhető el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!