Gyöngyélet

2 órája

Népi ékszerkiállítás nyílt a Hagyományok Házában (videó)

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 20. és 21. századi népi iparművészek és designerek ékszereiből álló kiállítás nem mindennapi élményt nyújt a látogatóknak – hívta fel a figyelmet a tárlatra sajtóközlményében a Hagyományok Háza. A kiállítás, amelynek ötletadója és főkurátora Dr. Czingel Szilvia, kurátora Üveges Krisztina, 2025. június 30-áig látogatható előre meghirdetett időpontokban tárlatvezetés keretein belül.

MW

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum programkínálatának különleges színfoltja a kiállítás

Forrás: Hagyományok Háza

A kortárs anyaghasználat interaktivitását és a paraszti kultúrából jól ismert motívumok mai reflexióját vegyítő, zömében gyöngyökből készült ékek együtt még sosem voltak láthatóak a nagyközönség számára, így igazi csemegeként csodálható meg a Hagyományok Háza kivételes tárlatán. 

Ráadásul a Budai Vigadó pinceszintjén található, egykor borlerakatként működő Lajos-terem a helyszín, ahol az eredeti középkori kőfal elragadó hátteret biztosít a csillogó kalárisok, fülbevalók, karkötők, egyéb díszek számára.  

A rendhagyó helyszín különleges hangulatot kölcsönöz a tárlatnak
Forrás: Hagyományok Háza

Az ékszerhasználat az őskor óta minden népnél elterjedt volt, szinte megelőzte, később pedig kiegészítette a ruházatot; régiónként, anyagonként, életkoronként eltérő ékszereket hordtak gyerekek, nők, férfiak. 

A téma hatalmas és szerteágazó, így a kurátorok úgy döntöttek, hogy minden területből bemutatnak egy-egy részletet, a csontékszerektől elkezdve a lószőrből alkotott díszeken át érmékkel, üveggyöngyökkel elkészített lázsiásokig, sőt, még egy-egy kortárs ékszert is meg lehet csodálni a tárlaton. 

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum programkínálatának különleges színfoltja a kiállítás, amely azért lehet nagyon aktuális a ma emberének is, mert az ékszerkészítők közül a mai napig többen a népművészetet használják forrásként az alkotás során. Köztudott, hogy a magyar népviselet gyöngyláncai, sárközi gallérjai ihlették meg leginkább korunk gyöngyfűzőit is. A gyöngy sem az estélyi ruhák dísze csupán, viselik nők és leányok nappal is akár trikón vagy nyári szandálokon. 

Szerintem az nagyon fontos, hogy a mai design hogyan tud megújulni a régi tudás által,  és hogy ezek a fenntartható, a gyártásuk révén nem környezetszennyező anyagok ismét terítéken legyenek.

 – mondja Üveges Krisztina a kiállítás egyik kurátora. 

Az ékszerkészítők közül többen a népművészetet használják forrásként
Forrás: Hagyományok Háza

A paraszti kultúrában az ékszereken olyan ősi motívumok, illetve általános szimbólumok voltak találhatók, amik a többi ember számára egyetemesen feldolgozható értelemmel bírtak. Ha valaki bement egy faluba és ránézett egy viseletben levő nőre, annak ruházata és ékszerei kódokat hordozott magában, amelyek alapján pontosan meg lehetett tudni, hogy a nő hány éves, házasodni készül-e vagy menyecske, esetleg eladósorban van. 

A történeti Magyarország területén a sárközi, a palóc, a moldvai és a kalotaszegi viseletekhez kapcsolódó párták, övek, szalagok, főkötők és ékszerek híressé váltak szépségükről, amelyek közül bemutatásra kerülnek kiemelkedő darabok a tárlaton.

Itt a kiállításon lehet látni a különböző fejlődési fázisokat, hogy az ékszerek mérete és hordási módja hogyan változott az idők folyamán, a lazán viselt ékszerekből hogyan alakult át a divat a nyakra feszülő gyöngykalárisokká  minden főúri divatban megjelenő elem, ami az ékszerviseléssel kapcsolatos, 5-600 évvel később a népviseletben is feltűnt

— magyarázza a kiállítás öltegazdája és főkurátora, Dr. Czingel Szilvia. 

A kiállítás gyűjteményeinek összeállításában az inspiráció a népi kultúra volt, de vannak olyan különleges kortárs tárgyak is, amelyeket a kurátorok a felhasznált motívumok miatt mégis beválogattak, mert érdekesnek találták azt, hogy a kortárs iparművész hogyan gondolja tovább és hogyan teszi bele a saját egyéniségét egy mai ékszer megalkotásába.

Az M2 Petőfi Tv-nek a kiállításról készült tudósítását alább tekinthet meg: 

Gyöngyélet -  Népi ékszer a 21. században című tárlat a Hagyományok Házában

A kiállítás ötletadója és főkurátora: Dr. Czingel Szilvia
Kurátor: Üveges Krisztina

Tárlatvezetések időpontja:
Szeptember 7., szombat 10:30
Szeptember 14., szombat 10:30 
Szeptember 28., szombat 10:30
A kiállítás 2025. június 30-áig előre meghirdetett időpontokban tárlatvezetéssel látogatható.

További információk a kiállításról a Hagyományok Háza honlapján

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában