Elképesztő!

5 órája

Pap Bianka aranyérmes 100 méteres hátúszásban

Az úszó Pap Bianka címét megvédve aranyérmet szerzett pénteken az S10-es sérültségi kategória 100 méter hát számában a párizsi paralimpián.

MW

Pap Bianka

Forrás: MTI/MOB

Fotó: Szalmás Péter

Pap Bianka az S10-es sérültségi kategóriában a 400 méter gyorson csütörtökön szerzett bronzérmét követően, pénteken 100 méter háton versenyzett a La Defénse Arénában. A Vasas 24 éves úszója – akinek egy gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – délelőtt 1:08.60 percet úszott, amivel messze a leggyorsabb volt, és este is remekül versenyezett. 

Már a reakcióideje is a legjobb volt a mezőnyben, s utána végig vezetve úszta le a száz métert.

A végén ugyan jöttek fel rá a riválisok, de sikerült megőriznie előnyét, és 1:07.97 perces idővel diadalmaskodott.

A pályafutása harmadik paralimpiáján szereplő Pap – akinek szombaton még lesz egy száma – eddig összesen 2 arany-, 3 ezüst- és két bronzérmet gyűjtött.

A pénteki úszódöntők harmadik magyarja, Száraz Evelin nyolcadikként csapott a célba az S6-os sérültségi kategória 400 méter gyors számában.

Pap Bianka: éreztem, hogy ez sokkal szorosabb lesz, mint a tokiói győzelmem volt

„Nagyon izgultam előtte, majdnem hánytam. Éreztem, hogy ez sokkal szorosabb lesz, mint a tokiói győzelmem volt. Akkor sokkal jobb formában voltam, most valamiért azt a formát nem sikerült elérnünk” – értékelt a vegyes zónában a Vasas sportolója, aki elárulta: érzékelte, hogy a közönség nem neki szurkol (két francia úszó is volt a mezőnyben), s egy kicsit nehéz volt ebben az ellenszélben versenyeznie.

A végén láttam, hogy az amerikai lány nagyon jön, közelít, engem pedig már csak a lelkem vitt előre. De nagyon meg akartam nyerni, nem akartam neki odaadni a győzelmet. Már az elejétől mindent beleadtam, de nagyon szoros volt a forduló, s előzetesen azt hittem, a végén jobban tudok majd jönni. Ezzel együtt örülök, hogy sikerült megvédeni a címemet.

Pap Bianka elmondta, a csütörtöki bronz hatalmas löketet adott neki, az indulás előtt még meg is simogatta kicsit az érmet, hogy egy kis energiát nyerjen belőle. Úgy érzékelte, hogy a délelőtti és az esti verseny között nagyon lassan múlik az idő.

„Már nem a faluban lakom, hanem az uszoda mellett, ezért a délelőtti és délutáni úszás között sok időt meg tudtam spórolni, nem kellett utaznom. Ehelyett a Magyar népmesék epizódjait néztem, de nagyon lassan telt az idő, gyakorlatilag már számoltam a perceket, hogy indulhassak a döntőre” – fogalmazott.

Pap Bianka szombaton, 200 vegyesen ússza az ötödik számát Párizsban, mint mondta, abban is szeretne hasonlóan jól teljesíteni.

Orbán Viktor: a hölgyek tartják a frontot

Eredmények: úszás: nők: S10, 100 m hát:

1. PAP BIANKA 1:07.97

2. Alexandra Truwit (Egyesült Államok) 1:08.59

3. Emeline Pierre (Franciaország) 1:09.44

Szijjártó Péter: tarjuk a tempót!

Sulyok Tamás: együtt erősebben!

A köztársasági elnök személyesen köszöntötte a magyar paralimpikonokat a párizsi magyar nagykövetségen – számolt be közösségi oldalán az államfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában