WWF Magyarország

2018.06.05. 07:30

Június 5-e a környezetvédelmi világnap! Te mit teszel a bolygónkért?

Bolygónkat lassan elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk – figyelmeztet a június 5-i környezetvédelmi világnap alkalmából a WWF honi szervezete.

FMH

A műanyag már-már kiszorítja a vízből a halakat Fotó: Illusztráció.

Évi 12 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe, ami súlyosan veszélyezteti az élővilágot, és a táplálékláncba bekerülve az emberhez is visszajut. Az óceánokba kerülő hulladék több száz év alatt bomlik le. Az ott élő állatok halálát okozzák: a tengeri teknősök például medúzának nézik a vízben lebegő zacskókat, megeszik, majd megfulladnak tőle. A műanyag bomlása közben kioldódó anyagok is veszélyeztetik az ökoszisztémát, pedig tengereink az általunk belélegzett oxigén felét biztosítják, és a kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyelik, így nemcsak az ott élő fajok, de az emberek számára is fontos szerepet töltenek be. Ha nem lesz változás, úgy becslések szerint súlyukat tekintve 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

A műanyag már-már kiszorítja a vízből a halakat
Fotó: Illusztráció.

Egy uniós javaslat kivonná a forgalomból a tíz le­g­gyakoribb egyszer használatos műanyag tárgyat. Persze nem szükséges megvárnunk a szabályozást. Magunk is sokat tehetünk: alakítsuk át fogyasztási szokásainkat! Leginkább műanyagból – csomagolásból, palackból, szatyorból – kell kevesebbet használnunk, hiszen jelenleg évente nyolcmilliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában