mutatjuk!

2018.12.26. 07:00

Mi az ideális hőmérséklet, páratartalom a lakásban?

Az optimális levegőminőség más a nappaliban, a hálószobában, valamint egy idősebb és egy fiatalabb családtag esetén. Sem a túl alacsony, sem a túl magas páratartalom nem egészséges.

FMH

Forrás: Shutterstock

Az általános vélekedés szerint az az ideális, ha a nappali levegője 21 fokos, a hálószobáé 18-19 fokos, de kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos. Az éjszakai komfort eléréséhez ne a fűtés teljesítményét növeljük, hanem válasszunk megfelelő hálóruhát és takarót. Rontja az alvás minőségét, ha a hálószoba levegője túl meleg. A nappali tartózkodásra szolgáló helyiségek túlfűtése bágyadttá és enerválttá tesz, rontja a gondolkodást, megnyújtja a reakcióidőt. Ha a hálóhelyiségekben, illetve a nappali élet színtereiben az ideálisnál hidegebb a levegő, az csökkenti a nyálkahártyák védekezőképességét, aminek következtében könnyebben alakulnak ki felső és alsó légúti panaszok. Ideális esetben minden helyiség hőmérséklete külön szabályozható.

Ugyanakkor mivel a különböző helyiségek légterében mutatkozó túl nagy különbségek szintén fogékonyabbá teszik a szervezetet a légúti betegségek kialakulására, ne legyen 1-2 foknál nagyobb differencia a különböző életterek között. Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos, kisgyermekek szobájában pedig a 60-70 százalékos páratartalom az ideális. A túl alacsony páratartalom kiszáradásra hajlamosít, irritálhatja a nyálkahártyákat, jelentkezhet a szemek szárazsága, égő érzése, szájszárazság, torokkaparás. A száraz levegő bőrünket is szárítja, ezért a bőr megfelelő ápolására is fokozottan ügyelnünk kell. A levegő párásítása könnyen megoldható a helyiségekbe növények telepítésével, hagyományos vagy elektromos párologtató, illetve párásító készülékkel.

Vezető képünk illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában