2021.02.21. 13:00
Borsó, bab, lencse: keveset eszünk belőle
Világszinten és Magyarországon is nagyon kevés hüvelyest fogyasztanak az emberek. A magyaroknak mindössze 43 százaléka sorolja a preferált zöldségek közül az első három helyre valamelyik hüvelyest.
A hüvelyesek fogyasztásának számos a jótékony hatása
Fotó: Shutterstock
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2019-es adatai szerint világszerte átlagosan naponta 21 gramm hüvelyest fogyaszt a lakosság fejenként, ami a napi fehérjebevitel 6, az energiabevitel 3 százalékát teszi ki. Az arány azonban három évtizede stagnál.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/qQFlEr8EmDY51wyaU1ZiH0nbt6XBnGvhpsUuYzKDdj0/fill/2560/1696/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E1N2E3NDI1M2MxMzQxZDI5NTgzYzVkMWViNWU2MWNl.jpg)
Fotó: Shutterstock
Egy nem régen végzett hazai kutatásban a megkérdezettek 37 százaléka válaszolta, hogy naponta eszik friss zöldséget. A magyarok kedvenc zöldsége a paradicsom, a burgonya, illetve a paprika, a hüvelyeseket viszont kevésbé preferáljuk. A gazdasági, történelmi és társadalmi-kulturális okok mellett a hüvelyesek alacsony fogyasztásában az is közrejátszik, hogy az emberek többsége a friss zöldségeket részesíti előnyben. Pedig, ha fagyasztott és konzerv formában is használnánk őket, nem csak szezonban, de télen-nyáron élvezhetnénk a hüvelyesek egészségre gyakorolt jótékony hatásait.