Frissen Fejérből

2021.07.31. 07:45

Meggyalázva, kifosztva térhetnek magukhoz a fesztiválozók

Ismét lehet fesztiválozni, de ez megint sok veszélyt jelent azokra, akik nem ügyelnek eléggé.

Tihanyi Tamás

A buli idején is figyelni kell a környezetünkre

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szerencsétlenül járt bulizók, főként fiatal nők egy része bűncselekmény áldozatává válhat, hiszen a partidrogok fogyasztása után a könnyű préda nem emlékszik mi történt vele, kivel találkozott. Akad, aki meggyalázva és kifosztva tér magához.

– Amikor egy fesztivál ambulanciáján dolgoztam önkéntesként, bőven találkoztam ilyen esetekkel – mondta Kereskedő Emőke szociális lelki gondozó. – A nő, akit először behoztak, a negyvenes éveiben járt, és aznap nem akart mást, csak kicsit lazítani. Ő megúszta, mert a barátai észnél voltak, megvédték egy szexuális támadástól. Az orvos bekötötte az infúziót, én pedig fél éjjel ültem a vaságya mellett, vártam, hogy legyőzze a szörnyet a fejében és magához térjen. Egy lelki gondozó tudja, milyen súlya van a kimondott szónak, és próbáltam segíteni.

A fesztiválok helyszínein az egészségügyi sátrat hamar felépítik, a padlót fekete fóliá­val lefedik, ami mindent kibír, és könnyen cserélhető. A vaságyak hamar megtelnek, így van, akit matracra, vagy a fóliára fektetnek. Az orvos gyorsan osztályozza a tüneteket, eldönti, merre tovább: a páciens kórházba kerül, vagy a helyszínen látják el.

– A nő tehetetlenül feküdt, a nevét sem tudta megmondani, nem tudta, hol van, és vizet kért. „Nagyon rossz érzés, hogy nem tudsz kommunikálni”, mondta halkan. „Alig ittam valamit, mégis úgy csuklottam össze, mint egy rongybaba. Hangosan dobogott a szívem, a zene ütemére vert, és halálfélelmem volt. Úgy éreztem, valami mászik rajtam. Nem volt határ a való­ság és a látomás között. Jó lenne emlékezni. Talán egy pillanatra nem figyeltem az italomra, azt hittem, a barátaim őrzik. Volt egy férfi a bárpultnál, mikor az italomat kértem, olyan kedvesen mosolygott…”

A buli idején is figyelni kell a környezetünkre
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Miközben ezt elmondta, behoztak a sátorba két pultos fiút, akik hasonlóan jártak. Egy vendég hívta meg őket egy italra, aztán a két fiú egyszer csak eltűnt a pult mögött. Talán a bevételre vadászott valaki.

– Megtörténhet ez egy intelligens nővel, aki kulturáltan szórakozik? Sajnos igen, mindenki potenciális áldozat. Előfordulhat, hogy az elkövető csak a saját szórakoztatására teszi a drogot ismeretlen áldozatának az italába, aztán páholyból nézi a hatást. Sokszor nem azt a randidrogot vetik be, amit szexuális erőszakra használnak, hanem valami más, névtelen kábítószert, melynek az összetevői ismeretlenek. Ráadásul az ilyen szerek esetében nehéz megbecsülni azt a mennyiséget, mely hatással van az áldozatra, de még nem életveszélyes.

A lelki gondozó hozzátette: most, a vírus lecsengésével ezekre a veszélyekre ismét figyelni kell itthon és külföldön egyaránt. Figyelmeztessük a fiatalokat arra, hogy a legjobb olyan üvegből inni, amit előttük bontottak fel, olyan koktélt kortyolni, amit előttük kevertek. Ne hagyják a poharat őrizetlenül! Figyeljenek a körülöttük lévőkre, főleg azokra, akik megszólítják, bármilyen módon kapcsolatba lépnek velük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában