2021.10.17. 14:00
Készüljünk a vírusidőszakra!
Az utóbbi másfél évben zajló pandémia okán az érdeklődés középpontjába került az immunrendszer, illetve az immunrendszer támogatásának lehetőségei. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Táplálkozási Akadémia legutóbbi hírlevele is.
Immunrendszerünk központja a bélrendszer, ezért probiotikus élelmiszerekkel is támogathatjuk
Fotó: shutterstock
Számos mindennapi szokás, életmódbeli tényező szerepe felértékelődött, például a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás. Tény, hogy a táplálkozásnak nagy szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, amelyet azzal tudunk legjobban támogatni, ha étrendünkben minden makro- és mikrotápanyag szintje megfelelő. A fennálló hiányállapotok rontják a szervezet ellenálló képességét, így az lényegesen jobban ki van téve minden fertőzésnek, betegségnek. Olyan élelmiszer vagy étrend-kiegészítő azonban, amely önmagában elég lenne egy fertőzés kivédésére vagy egy betegség meggyógyításához, nincs. A dietetikusok szerint a gyümölcs- és zöldségfélékben gazdag étrend természetes forrása a szervezet számára szükséges vitaminoknak és nyomelemeknek. Időszakonként azonban nem árt ezeket étrend-kiegészítők formájában is szedni. Melyek a legfontosabbak az immunrendszer működése szempontjából?
A C-vitamint említeni sem kell, de ma már az orvosok is egyetértenek azzal, hogy a D-vitamin is legalább ennyire fontos. Ennek napi adagja felnőtteknek 1500-2000 NE (nemzetközi egység), de túlsúlyosok, elhízottak esetében 3-4000 NE is lehet. Ezek mellett a szakirodalomban a legnagyobb figyelmet az A-vitamin, a béta-karotin, B6-, B12-, E-vitamin, cink és szelén kapja, melyek több mechanizmus révén segítik a védekezésünket. Egyrészt szerepet játszanak a fizikai védelmi vonalak (pl. bőr, gyomor-bél rendszer, légutak) épségének fenntartásában, másrészt mind a veleszületett, mind a szerzett immunválaszban szerepet játszó sejtek működését is támogatják.
Az Okostányér – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlása – elveit követve naponta legalább négy adag zöldség és gyümölcs fogyasztása hozzájárul a C- és B6-vitamin-szükséglet fedezéséhez. A tej és tejtermékek napi szintű fogyasztása pedig segít a kalcium- és D-vitamin-igény kielégítésében. Az élő (probiotikus) kultúrát tartalmazó élelmiszerek, például joghurt, kefir rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet a bélflóra összetételére, ezáltal segítheti az emésztést, és hozzájárulhat a megfelelő immunvédekezéshez. Étrend-kiegészítőket szükség esetén alkalmazzunk, például az őszi-téli időszakban C- és D-vitamint.
A kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrenddel tehetünk legtöbbet immunrendszerünk optimális működéséért. Ám fontos, hogy ne csak egy-egy időszakban, kampányszerűen figyeljünk erre oda, hanem folyamatos, rutinszerű legyen az egészséges étkezés, és ezáltal immunrendszerünk támogatása.
Frissen Fejérből
- Ciszterci Médianapokat tartottak Székesfehérváron
- Adventváró délutánt szerveznek Seregélyesen
- Kiállításon látható a Székesfehérvári Zsidó Hitközség története
- Koraszülöttek világnapja: lila színbe borult a Szent György kórház gyermekosztálya (galéria, videó)
- Táncház a Kákics zenekarral az MCC-ben