13 bátor lovag szállt ringbe a címért

2023.05.30. 07:30

Pünkösdi királyválasztás Mezőszentgyörgyön

A hagyományos pünkösdi királyválasztást immár 23. alkalommal rendezték meg pünkösdvasárnap Mezőszentgyörgyön. A „királyi udvar” szakácsainak ezúttal sertéstokányt kellett prezentálni a gasztronómiai megmérettetésen – számolt be lapunknak a színes forgatagról Kiss Péter, a művelődési ház és könyvtár vezetője.

V. Varga József

A pünkösdi király, Gyarmati József a koronázást követően családja és Fekete László társaságában

Fotó: Kiss Péter

A királyválasztáson 13 bátor lovag szállt ringbe a kitüntető címért, a viadalon a legényeknek szellemi, ügyességi és erőpróbákat kellett kiállniuk. A próbák sorában egyebek között vízhordás táltos paripán, várostrom, csalafinta szentgyörgyi teke, rönkhajítás, kerékgörgetés, petrencésrúdtartás és szentgyörgyi totó szerepelt.

Mezőszentgyörgy idei pünkösdi királya Gyarmati József (Szusza) lett, a férfiú már nem először szerezte meg a nemes versengésben ezt a titulust. Második helyen végzett Pákozdi Dávid (pünkösd hercege), míg harmadik lett a tavalyi győztes, Somogyi Gábor (pünkösd bárója).

A főzőversenyre 20 csapat nevezett, nekik a kiírás szerint sertéstokányt kellett készíteni. A zsűri (Lelkes Tibor Mátyásdomb polgármestere, valamint Fekete László és Fekete Miklós) az aranyérmet a RaguSokk gárdájának ítélte (ők gyűjtötték be a Legszebb tálalás díját is). Az ezüstérem a Mátyásdomb Önkormányzata csapatnak, míg a bronzérem az Őszirózsa Nyugdíjasklub társulatának dukált.

A sütiversenyen a legfinomabb csokoládés süteményt keresték a szervezők, és nem meglepő módon meg is találták. A 11 nevező közül a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára Bujdosó Szidónia léphetett fel, a másodikra Gyarmati Józsefné, a harmadikra pedig Bankó Kármen.

Sokan tapsoltak Fekete László és fiai erőbemutatójának, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendett az ugrálóvár, az eurobungee, az arcfestés és a csillámtetoválás. Joós Tamás interaktív bábműsorral szolgált, Alexa Ákos pedig varázslatos bűvész show-val. A felnőtt korosztályt Bíró Kriszti nosztalgiaslágerekkel szórakoztatta, a Magyar Operett Társulat örökzöldeket hozott, koncertezett a Kredenc együttes, a retró diszkót Dj Antoni Free keverte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában