Figyelmeztet a NÉBIH

2024.06.15. 15:00

Megtetszett egy növény külföldön? Ne hozza haza!

Az Európai Unión kívüli nyaralásról soha ne hozzunk haza növényt, mert számos növényi károsítót is behurcolhatunk az országba, amelyek visszafordíthatatlan hatással lehetnek a hazai élővilágra, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Feol.hu

Virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket ne hozzunk haza Európai Unión kívüli országból

Forrás: pexels.com

Mint írták, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács azt tanácsolja a növénykedvelő utazóknak, hogy soha ne hozzanak haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket külföldi útról, főleg Európán kívülről. Ezek ugyanis olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az Európai Unióban honos és termesztett növényeket.

A közleményben kitértek arra: egy 2013-as példa jól szemlélteti, hogy egyes növényegészségügyi katasztrófák akár visszafordíthatatlanok is lehetnek. Dél-Olaszországban egy, amerikai kontinensről származó baktériumot (Xylella fastidiosa) azonosítottak, amely addigra már elterjedt a dél-olasz olívaültetvényekben, súlyosan károsítva az olasz agrárgazdaságot. Puglia régiójában 21 millió fát fertőzött meg és pusztított el. Azóta sajnos már több európai országban is megjelent, ráadásul olyan károsítóról van szó, amely 400-600 gazdanövénnyel rendelkezik, és előszeretettel támadja meg az olíván kívül a csonthéjasokat, a citrusféléket, a szőlőt és a legkülönbözőbb dísz- valamint vadon élő őshonos növényeket. A közleményt ITT olvashatják.

Forrás: zaol.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában