2024.08.18. 11:00
Hűsítő nyári nyalánkságok valódi gyümölcsökből – recepttel
A magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával mutatunk három könnyen elkészíthető, egészséges, valódi gyümölcsökből készült hűsítő nyalánkságot, melyekkel felfrissíthetjük és kényeztethetjük magunkat a meleg nyári napokon. – írja társoldalunk a zaol.hu.
Frissítő nyalánkságok a meleg nyári napokra
Forrás: Illusztráció / Shutterstock
Eperfagylalt
Hozzávalók 1 l fagylalt elkészítéséhez:
650 g eper
250 ml tejszínhab
1 db citrom leve
100 g porcukor
Elkészítés: Egy fagyasztásra alkalmas edényt minimum 4 órára üresen berakunk a fagyasztóba. Az epret megmossuk és pürésítjük turmixgépben. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet és a porcukrot, az egészet simára turmixoljuk. Kivesszük a fagyasztóban hűtött edényt és belerakjuk a masszát, amit robotgéppel lassú fokozaton 15-20 percig keverünk fagylalttá. Ezt követően a fagylaltot áttesszük egy olyan edénybe, ami zárható és amiben később is szeretnénk tárolni a maradék fagylaltot. Ebben az edényben legalább még 4 órán át fagyasztjuk az elkészített fagylaltot.
Almás sorbet
Hozzávalók 1 l sorbet elkészítéséhez:
1 kg alma
160 g porcukor
1 db citrom leve
200 ml víz
½ teáskanál vaníliapor
Elkészítés: Előző nap az alma felét meghámozzuk, felkockázzuk, a másik felét kipréseljük almalének. A felkockázott almát és a préselt almalevet a cukorral, a citromlével, a vaníliaporral és a vízzel 20 percig főzzük. Ezt követően simára turmixoljuk. Miután kihűlt, egy éjszakát hűtőben tároljuk. Egy fagyasztásra alkalmas edényt minimum 4 órára üresen berakunk a fagyasztóba. Másnap a fagyasztóban hűtött edénybe rakjuk a masszát és keverőgéppel lassú fokozaton 15 percig keverjük, amíg lágy sorbet nem lesz belőle. Ezt követően a sorbetet átrakjuk egy olyan edénybe, ami zárható és amiben később is szeretnénk tárolni a maradékot. Ebben az edényben fagyasszuk 4 órán át, vagy amíg megszilárdul.
Citromos granita
Hozzávalók 4 adaghoz:
400 ml víz
200 g porcukor
200 ml citromlé
2 db citromhéja
Elkészítés: Előző nap keverjük össze a vizet és a cukrot. Forraljuk fel és főzzük 5 percig. Levéve a tűzről adjuk hozzá citromlevet és a citromhéjat, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, öntsük jégkockatartókba és fagyasszuk le éjszakára. Másnap vegyük ki a jégkockákat és jégvágó turmixszal aprítsuk fel. Pohárban tálaljuk és azonnal fogyasztjuk.
Forrás: zaol.hu