2018.06.01. 17:30
A mezőgazdaságban is kell a fiatal munkaerő
Bár a mezőgazdasági munka ma már kevésbé divatos, a biztos forrásból származó produktumokat a fogyasztók többsége előszeretettel keresi.
Komoly felkészültségű gárda dolgozik a szarvasmarha telepen. Az állatgondozás mellett a növénytermesztésre is nagy figyelmet fordítanak, hiszen elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű takarmány kerüljön az állatok elé
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
A fogyasztók egy része ragaszkodik a biztos forráshoz
Tehéntej, kecskesajt vagy juhtúró, csak néhány azon termékek közül, melyek az országban és Fejér megyében is nagy népszerűségnek örvendenek. Ugyan ma már egyre kevesebb a háztáji sertés és szarvasmarha, azért a fogyasztók egy része ragaszkodik a biztos forrásból származó, magyar termékhez.
– Telepünkön nem folytatunk hízóállat-előállítást, tejhasznú szarvasmarhával dolgozunk. Jelenleg mintegy 925 darab fejős állatunk van, azonban a szaporulattal együtt közel 1900 jószágot tartunk számon a területen – mondja Südi András, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. Világospusztai Szarvasmarha Telepének ágazati igazgatója.
Komoly tudományos munka folyik
A szóban forgó telepet 1976-ban adták át, jelenleg több mint negyven munkatárssal dolgoznak itt. A használt technológia az elmúlt évek során fejlődött, s ehhez kapcsolódóan ma már nemcsak a biológia, de a műszaki pálya iránt érdeklődők is megtalálhatják számításaikat a gazdaságban.
– Komoly tudományos munka folyik nálunk. A fejés metodikája mögött ott van a biológia, a hormonális rendszer ismerete, van állatorvosunk, létezik a mesterséges megtermékenyítés, a számítógépes adatgyűjtés és -feldolgozás, de a rakodógépek, etetőkocsik használatát is meg lehet ismerni. Mindemellett gondolkodunk egy új, magyar fejlesztésű fejőgép alkalmazásában is – részletezi az ágazati igazgató.
Mint a szakember hangsúlyozza, elengedhetetlen a megfelelő tömegtakarmány-bázis: szarvasmarháikat silókukoricával, lucerna- és rozsszenázzsal, réti és lucernaszénával etetik, 2014 óta pedig a GMO-mentes (nem genetikailag módosított) takarmányozás is jellemző náluk. S bár hazánk világelső lett az állománykoncentrációban, a munkaerő-gondok itt is megjelennek. Südi András kiemeli: a telepen tartott nyílt napokkal céljuk, hogy megfogják a jövő generációját.