Fogyasztóvédelem

2020.12.12. 15:30

A rengeteg panasz miatt jövőre ellenőrizni fogják a használtautó-kereskedőket

Olyan sok panasz érkezett a használtautó-kereskedelemre az elmúlt évben a fogyasztóvédelemhez, hogy jövőre új témavizsgálatot indítanak ebben a körben és ellenőrzik a használt autók értékesítését.

S. Töttő Rita

Képünk csak illusztráció, de mindenkire vonatkozik: a következő évben „szétnéznek” a kereskedők között

Fotó: FMH-illusztráció (Nagy Norbert)

Mindezt a fogyasztóvédelmi osztályvezető vetítette előre a Fejér Megyei Hírlap kérdésére. A Fejér megyei békéltető testülethez az elmúlt pár évben gyakran érkeztek – mi több, a mai napig érkeznek – használt gépkocsi adásvételével kapcsolatos fogyasztói panaszok, mondta el lapunknak Vári Kovács József, a testület megyei elnöke.

– Nem egy alkalommal a „lelkes” vásárló még az otthonáig sem tud eljutni „új” szerzeményével. Hogy ne váljon szenvedéstörténetté egy használt autó megszerzése, túl kell lépni a „meglátni és megszeretni” hozzáálláson. Amennyiben megtaláltuk a megfelelőnek látszó gépkocsit, először ellenőrizzük a hatósági nyilvántartásokban elérhető adatait – tanácsolta kérdésünkre a szakember. Milyen év vár a használtautó-kereskedőkre?

Helytállás a használtért

Megvásárlás előtt a járművet vizsgáltassuk meg általunk ismert megbízható szakemberrel, s próbáljuk ki forgalmi körülmények között is – tanácsolja a fogyasztóvédelmi szakember, hozzátéve, hogy szerinte a telephelyen tett pár száz méteres forduló nem tekinthető ilyen próbának…

– Ekkor legalább részben meggyőződhetünk az állapotfelmérési lap adatainak valóságtartalmáról. Szerződéskötéskor figyeljünk rá, hogy az eladó minden tartozékot, a második kulcsot, s az aláírt okmányok eredeti példányát egyaránt átadja. Ne fogadjuk el a kereskedő „majd” szóval kezdődő ígéretét! – tanácsolta.

Erre a panaszáradatra figyelt fel a fogyasztóvédelmi osztály is, melynek osztályvezetője, Markovits Eszter megkeresésünkre hangsúlyozta: – Nagyon sok panasz szokott érkezni használt autók értékesítésével kapcsolatban, ezért jövőre új témavizsgálat indul, s ellenőrizzük a használt autók értékesítését fogyasztóvédelmi szempontból. Nézzük többek között a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kérdését, vagyis például, hogy az autó eladása előtt milyen információk hangoznak el, a dokumentáló lapon feltüntetik-e az autó tulajdonságait, illetve közölnek-e olyan információt, amely nem valóságos. Volt már olyan ügyünk, melyben a kereskedés honlapján feltüntetett, autókra vonatkozó információk nem feleltek meg a valóságnak. Arra azonban nem tudjuk kötelezni a kereskedőt, hogy a hibás teljesítéssel kapcsolatos igényeket – cserét, javítást, visszafizetést – teljesítse, az békéltető testületi vagy bírósági hatáskör.

Képünk csak illusztráció, de mindenkire vonatkozik: a következő évben „szétnéznek” a kereskedők között
Fotó: FMH-illusztráció (Nagy Norbert)

Fontos tudni, hogy mint minden termékre, úgy a használt autóra is van szavatossági jog. A polgári törvénykönyv határozza meg, hogy ha nem állapodnak meg máshogy a felek, minimum egy év szavatosságot kell vállalni – még a használt autókra is. A szakember elmagyarázta: a szavatosság helytállást jelent, azért, hogy az a termék, amit valaki elad, hibátlan, nincs gyári hibája. Ha mégis meghibásodik egy éven belül? A fogyasztóvédők azt mondják: szakértők igénybevételével lehet kétséges esetben igazolni, hogy nem az új tulajdonos okozta a hibát, s ha az ügy később bíróság elé kerül, még a szakértői költség megfizetését is kérni lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában