Frissen Fejérből

2021.05.13. 11:00

Egy jákys diák újabb sikere

Brunner Viktória földmérő, földügyi és térinformatikai technikum szakos diák a Tudományos Diákköri Konferencia Ifjúsági szekciójában szerzett első helyet.

Majer Tamás

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara idén a középiskolások számára is lehetőséget biztosított, hogy ki-ki a saját szakmájában mérettesse meg magát. Az Ifjúsági szekcióban hat csapat indult – adta közre a Szakképzési Centrum; mint írták, szó volt többek között egy napelemmozgató rendszerről, robotkarokról, illetve csillagászati szögmérésről.

Brunner Viktória, a Székesfehérvári SzC Jáky József Technikumának 13. évfolyamos tanulója geodéziával kapcsolatos témájú, Romterület felmérése fotogrammetriai módszerrel című munkájával első díjat szerzett a versenyen!

– A fotogrammetria a geodéziának egy olyan szakterülete, amely során képek alapján elemezhetünk objektumokat, jelenségeket. Így a tárgyak közvetlen érintése nélkül juthatunk helyhez köthető információkhoz. Ez a földmérési gyakorlatban, a drónok fejlődésének köszönhetően, ma már egy olyan technológia, amely a korszerű felmérési módszereket alapvetően meghatározza – tájékoztatott az iskola honlapja.

Brunner Viktória nem először versenyzett sikerrel iskolai szakmai versenyen. Ősszel, a térinformatika világnapja alkalmából, szintén az Óbudai Egyetem által megrendezett GIS Day nevű rendezvény online versenyén is jeleskedett. A „Mérd meg, mutasd meg” elnevezésű, középiskolásoknak szóló versenyen a Jáky József Technikumot két csapat is képviselte. Az egyik csapatnak Székesfehérvár belvárosának éttermeit, kávézóit kellett megvizsgálnia, s az eredmények alapján térinformatikai rendszert készítenie, ők harmadikok lettek. A másik csapat feladata Somogyvár egykori bencés apátságának térinformatikai modellezése, rekonstruálása volt. Ez utóbbi csapatban kapott helyet Brunner Viktória; elsők lettek!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában