Precíziós technikákkal

2022.09.15. 16:58

Gazdafórum a 21. század mezőgazdaságáról (képgaléria, videó)

Gazdafórumot, majd pedig szántóföldi bemutatót tartottak csütörtökön Cecén, melynek keretében a legújabb mezőgazdasági fejlesztéseket – precíziós technikákat – mutatták be a gazdáknak.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Közép-Duna mente három megye, illetve régió közös metszeteként hazánk legújabb kiemelt fejlesztési egysége, amely 99 települést foglal magában. Ezen a területen szeretné erősíteni, bevezetni, elterjeszteni a precíziós mezőgazdasági technológiákat a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft-vel közösen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Erre a célra a két partnerszervezet pályázatot nyert, melynek keretében gazdafórumot, valamint szántóföldi bemutatót rendeztek csütörtökön Cecén.

Grónay Andrea, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a feol.hu kérdésére elmondta: a fórum célközönsége a gazdák közössége, akik között szeretnék elterjeszteni a precíziós technológiákat.

– Szeretnénk, hogy a gazdák nyitottá váljanak ezeknek a fejlesztéseknek az alkalmazására, mert ezzel az ő termelésük javul, növekszik. Segítségükkel könnyebben feltérképezhetik, milyen terményeket, milyen időszakokban kell termeszteni, hogyan tudnak az időjárási viszonyokra, klímaváltozásokra reagálni s egyáltalán azokat a problémákat, amelyek a termelés hatékonyságát akadályozzák, precíziós gazdálkodásban sokkal hamarabb és jobban meg lehet oldani.

S hogy mit jelent pontosan a precíziós technológia, arról az ügyvezető így fogalmazott: informatikai alapú mezőgazdasági termelés, melyben a gazdálkodó modern, informatikai vezérlésű eszközöket is alkalmaz. – Ilyenek például a drónok, amelyekkel öntözést, permetezést is hatékonyabban lehet megvalósítani. Illetve felméréseket is lehet velük készíteni, azaz monitoring tevékenységekre is alkalmasak, amelyek segítségével ki tudják értékelni, hogy az adott vetett növény, termény megfelelő-e, milyen károsítások érik, milyen problémákkal küzd, s ezen információk segítségével lehet megtervezni az operatív beavatkozásokat.

Szintén a technológiák közé tartozik a farmer management software, amely olyan szoftveralapú farmergazdálkodást tesz lehetővé, ahol minden adat bevihető a programba. – Egyszerűbb gazdasági menedzsmentet jelent, amely bármikor visszakövetehető adatokkal dolgozik.

A hasonló gazdafórumokra azért is szükség van, mert a technológia fejlődését nem követte még igazán le a gyakorlati alkalmazás – azaz gyakran maguk a gazdák sem feltétlenül tudják még alkalmazni őket vagy nem találnak megfelelő munkaerőt az alkalmazásukhoz. – Tapasztalhatjuk, hogy még rendkívül nagy a bizalmatlanság a precíziós technológiákkal szemben, egyrészt mert a gazdálkodók java 60 +-os, tehát nehéz az ő szempontjukból a váltás. A fiatalok azonban sokkal nyitottabbak, ezért amikor egy családi gazdaságban a fiatalok átveszik az idősebbek szerepét, akkor már nagyobb szerephez tud jutni a precíziós technológia is – tette hozzá Grónay Andrea. A fórumon – talán éppen ezért is – nagy számban jelentek meg a fiatalok is, érdeklődtek a lehetőségek iránt.

Precíziós technológiák bevezetésére volt már s lesz is még pályázati lehetőség – mondta el kérdésünkre az ügyvezető: eszközbeszerzésre, gépek beszerzésére a Vidákfejlesztési Program keretén belül lehet pályázni – 2023-tól, azaz a következő projektidőszakban nagyobb költségkeret is jut erre a témára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában