2024.03.22. 08:00
Kaláccsal, buktával, pogácsával várjuk ma a vendégeket
Noha a farsangi időszak hamvazószerdával véget ért, március 22-én néhol ekkor is fánkokat készítettek, készítenek.
A konyhai munka során sok esetben kalács készült ezen a napon
Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló
Hogy miért? Remete Farkas László Állandó, mindennapos kalendáriuma ("Régies magyar kalendárium" könyvsorozat V. kötet) szerint ezekkel kínálgatták a gyermekeket és a betérő vendégeket, hiszen a mai vendégváró nap.
Mint olvasható: "Néhol, e napon kalácsokat, pogácsákat vagy buktákat készítettek. Máshol, fánkokat vagy palacsintát sütöttek, azt mézzel, édes tejföllel vagy lekvárral megkenve ízesítették."
Egyes vidékeken az asszonyok ilyenkor "csak »konyhai munkát« végeztek (sütöttek, főztek, vizet hordtak, mosogattak). Néhol madár, fióka és fészek alakú kis-maroknyi kalácsokat sütöttek. Máshol baba, báb, angyalka alakúakat, vagy kis kenyér- és kalács-formájúakat. Ezzel kínálták a gyermekeket, ilyeneket vittek kóstolóba az asszonynépek a kereszt- és komagyermekeiknek, várandós ismerőseiknek és öreg szüleiknek."