A cserépkályha hibásodott meg

2017.12.04. 09:01

Szén-monoxid mérgezést szenvedett egy ember Kálozon

Szén-monoxid-szivárgást mértek egy kálozi családi házban, a mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállították az egyik férfit.

Katasztrófavédelem

Rosszullétre ébredt annak a családi háznak a lakója, ahol szén-monoxidot mutattak ki a tűzoltók december 4-én, hétfőn reggel Kálozon. A férfi fejfájásra, hányingerre panaszkodott. A mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállították. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók az épület mindkét szobájában, a cserépkályhák közelében szén-monoxid koncentrációt mértek. A fűtést leállították, az izzó parazsat eltávolították, átszellőztették a családi házat és megtiltották a cserépkályhák további használatát.

Novemberben szintén cserépkályhával fűtöttek abban az agárdi családi házban, ahol a székesfehérvári hivatásos tűzoltók ugyancsak szén-monoxid-koncentrációt mértek. Akkor a lakókat az alattomos gáz jelenlétére egy érzékelő berendezés riasztása figyelmeztette. A szén-monoxid-mérgezés veszélyével nem csak gázüzemű, hanem szilárd tüzelőanyaggal fűtött berendezések esetén is számolni kell. A balesetek, sérülések elkerülése, otthonunk biztonsága érdekében elengedhetetlen a tüzelő- és fűtőberendezések, valamint a kémények rendszeres ellenőriztetése és a megfelelő levegő-utánpótlás biztosítása. Kiegészítő védelemként szén-monoxid-érzékelő használata javasolt, mert ezek a – fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken bevizsgált – berendezések egy váratlan meghibásodás esetén is figyelmeztetnek a veszélyre

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!