137 lakás gyulladt ki Fejérben

2024.07.09. 12:30

12 otthon vált lakhatatlanná Fejérben a tűz miatt

A tegnapi napon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján már beszámoltunk arról, hogy országos viszonylatban 2024 első félévében 3305 lakóépület gyulladt ki. De Fejér megyére nem tért ki részletesebben az összesítés, most ezt mutatjuk!

Déri Brenda

Forrás: Illusztráció / pexels.com

Ugyan ebben az időszakban, tehát az idei év első hat hónapját nézve 137 lakás gyulladt ki Fejérben, kilenccel kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Lakástűzben egy ember vesztette életét, heten pedig megsérültek. Az első félévben 1485 négyzetméternyi épített terület égett le – számol be közleményében a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ahogy arról is, hogy az év első hat hónapjában keletkezett vármegyei lakástüzek eloltásához összesen 82 órára és 278 tűzoltójárműre volt szükség.

12 otthon vált lakhatatlanná

Tűz miatt 12 otthon vált lakhatatlanná és 23 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie a megyében. A leghosszabb beavatkozás már rögtön év elején, január 13-án történt Tácon, ahol egy kétszintes családi ház tetőszerkezete és tetőtere borult lángba. Az épület oltása az utómunkálatokkal együtt három és fél órát vett igénybe. Tűzvizsgálat három lakástűz kapcsán indult – derül ki. 

A tűz keletkezésének leggyakrabb okai a katasztrófavédelem szerint: elektromos hiba, nyílt láng, fűtési rendszer hiba, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés. A legtöbb tűz mégis a konyhában (17%), nappaliban (11%), illetve tároló helyiségben (10%) keletkezett.

Sehol nem volt füstérzékelő

A 137 tűzzel érintett Fejér vármegyei otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, pedig ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Szén-monoxid miatt 2024 első felében Fejérben 25-ször riasztották a tűzoltókat, tízzel több alkalommal, mint egy évvel korábban. A vármegyében idén már egy ember rosszul lett a mérgező gáz miatt egy seregélyesi családi házban, ahol több nyílt égésterű gázkonvektorral és cserépkályhával fűtöttek, a fürdőszobában egy átfolyós vízmelegítő is üzemelt, a lakásban szén-monoxid-érzékelő nem volt. 

– A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, különösen fontos, hogy legyen otthon szén-monoxid-érzékelőnk. Egy ilyen készülék a halálos gáz legkisebb mennyiségére is jelez, így a lakásban tartózkodók azonnal megkezdhetik a szellőztetést és értesíthetik a tűzoltókat, megelőzhetik a szén-monoxid-mérgezést – írják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!