Leszorította az útról a másik autóst

A Székesfehérvári Járási Ügyészség fellebbezése után a Székesfehérvári Törvényszék súlyosbította annak a férfinak a büntetését, aki járművével leszorította az őt előző autót.

Gombor Lili

Fotó: Shutterstock

A vádlott 2022. szeptember 5-én a 7. számú főúton, Gárdony–Agárd irányából Székesfehérvár felé vezetett, amikor a hatvanas kilométerszelvényben úgy előzött meg két autót, hogy a besorolásakor a megelőzött autós fékezni kényszerült és dudált is. Ezt követően a vádlott többször indokolatlanul fékezett, amely miatt a sofőr úgy döntött, hogy a záróvonal és az előzési tilalmat jelző tábla ellenére megelőzi a vádlottat. A vádlott, hogy ezt megakadályozza, autójával a záróvonalat átlépte, majd folyamatosan balra tartva és közben fékezve az őt előző és időközben már mellette haladó gépkocsi felé kormányozta az autóját úgy, hogy áttért a szemközti belső forgalmi sávba. A vádlott leszorítása következtében a másik gépkocsinak az ütközés elkerülése érdekében balra, a szemközti külső forgalmi sávba kellett hirtelen kormányoznia az autóját. Ezt követően mindkét jármű visszatért a jobb oldali forgalmi sávba, majd az elöl haladó vádlott az M7-es autópálya siófoki felhajtója előtt hosszan fékezett a gépkocsi előtt, majd hirtelen lekanyarodott az autópálya felé.

A vádlott szándékos leszorítási manővere során a másik gépkocsiban utazó személy életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki, ezért a Székesfehérvári Járásbíróság a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette miatt egy év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette, továbbá kétszáz napi tétel pénzbüntetést és három év közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki. A pénzbüntetés egy napi tételének összegét ezer forintban állapította meg.

Az ügyészség a vádlott terhére fellebbezést jelentett be, amelyben indítványozta, hogy a törvényszék a szabadságvesztés büntetés végrehajtásának felfüggesztése mellőzésével változtassa meg az elsőfokú ítéletet. A Székesfehérvári Törvényszék az ügyészi fellebbezésnek helyt adva az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését mellőzte és a vádlottal szemben két év közügyektől eltiltást is kiszabott – tájékoztatott a Fejér Vármegyei Főügyészség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában