Székesfehérvár

2017.09.29. 08:00

Átalakulóban a felnőttképzés – szakmai napot tartott a megyei iparkamara

A szakmai napon a NGM osztályvezetője adott tájékoztatást a felnőttképzést érintő jogszabályi változásokról.

B. Kiss László

Számos, a felnőttképzéssel foglalkozó érdeklődő vett részt a szakmai napon

Fotó: Pesti Tamás

Különösen aktuális manapság a felnőttképzés kérdésköre, hiszen a tanulás élethossziglan szól, s ritka az olyan állás, amely évtizedekre biztos kenyeret ad – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Szabó Zsuzsanna, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke kedden, a Gazdaság Házában azt a szakmai napot, amelynek témája a felnőttképzés volt.

Az előadó között ott volt Mátyus Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője is, aki a felnőttképzés szabályozásának változásairól számolt be. Fontos változás, hogy a felnőttképzés tekintetében július elsejétől megszűnt a másodfokú jogorvoslat lehetősége, az érintettek az elmarasztalást nem fellebbezhetik meg a minisztériumnál, vélt igazuknak a bíróságon kell érvényt szerezniük.

Számos, a felnőttképzéssel foglalkozó érdeklődő vett részt a szakmai napon
Fotós: Pesti Tamás

Több rugalmasságra lenne szükség annak érdekében, hogy ne kínálatvezérelt, hanem keresetvezérelt legyen az iskolarendszeren kívül zajló felnőttképzés – idézte egy felmérés legfőbb megállapítását az előadó. Ennek érdekében az első lépés egy rendeletmódosítás volt, amelynek eredményeként komplett OKJ-s modulokat is át lehet emelni az úgynevezett „B” körös képzésekbe. Ez azért nagy szó, mert eddig élesen elhatárolták az állami képzésektől az államilag nem elismert, ám tanúsítványt nyújtó képzéseket. A minisztérium azonban további változásokat is tervez. Ezek közül Mátyus Mihály az első helyen azt említette, hogy a vállalati belső képzések szabályait kiterjesztenék a beszállítókra is. Egyszerűsítenék továbbá a „B” körös képzés fogalmát, így 30 órán belül bármilyen képzést lehetne indítani a vállalati igények kiszolgálására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában