Prága után

2017.10.11. 11:30

Kipróbálta magát külföldön, de itthon teljesít a nyertes séf

SZÉKESFEHÉRVÁR – Adamek Balázs, a Diófa vendéglő séfje és segítője, Murányi Mercédesz hozta el a felnőtt kategória első díját egy rangos európai séfversenyről. A szakmájukban létező emberhiányt ők is érzik, de Adamek Balázs vallja: itthon is lehet szakácsként boldogulni és jól teljesíteni.

Kocsis Noémi

a

Két évnyi megszakítással 2001 óta a Diófa csapatát erősíti a WACS Global Chef Challenge európai döntőjében, Prágában néhány napja kategóriagyőzelmet aratott fehérvári séf. Adamek Balázs szakácsként kezdett, a kétéves „ficak” ausztriai tapasztalati kitérőt jelentett, s most, hogy a három kategória egyikének első díját megszerezte, nyilvánvalóan tárt karokkal várnák bármelyik komoly európai vendéglátóipari egységben. Ő azonban itthon és a jelenlegi munkahelyén kamatoztatja legszívesebben a tudását. A prágai döntőre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatásával kijutott fehérvári kettőst (Balázs segítője Murányi Mercédesz commis, azaz kezdő szakács volt) a szervezet egyik vezetője, Volenter István (szintén neves helyi szakember, a 67 étterem séfje) készítette fel, az előre kihirdetett feladat egy tengeri sügért és Szen Jakab-kagylót tartalmazó előétel, egy borjúkarajból és libamájból is álló főfogás, valamint egy csokoládés, egy sült elemet tartalmazó desszert elő- és elkészítése, majd minél egyedibb tálalása volt. A kis csapat két és fél hónapig gyakorolt, hogy aztán a tízfős mezőnyben, a nemzetközi zsűri árgus tekintetétől kísérve (még a szemetesbe is belenéztek a bírák) teljesítse a feladatot, a mindenre előírt három órán belül.

Adamek Balázs (és szakács társa) a díjjal a továbbjutást is elnyerte a 2018 júliusi malajziai világdöntőbe Fotós: Pesti Tamás

Bár Balázs telefonja egyfolytában cseng a gratulálóktól, a munka nem áll meg, a díjnyertes séf a hétköznapokban is főz, sőt, mosogat is az étteremben, ha kell. Édesapja is szakács volt, így beleszületett a mesterségbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában