Segítség

2017.10.11. 09:30

Húsz cég kínál munkát a helyi nyugdíjasoknak

Az aktív nyugdíjasok jelentős része szívesen dolgozna, a munkaerőpiacnak pedig égető szüksége van a tapasztalt, megbízható idősekre is. A két oldal – a munkavállalók és a munkaadók – egymásra találását segítik a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek.

Dávid Erzsébet

Zsigmond Jenőné és Gimesi Andorné egy élelmiszeripari vállalatnál kapott munkát.

Fotó: Borbély Béla

Az alapításukról szóló jogszabály júliusban lépett életbe, s augusztusban már meg is kezdték működésüket az első szövetkezetek, köztük az országos lefedettségű Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, amelynek az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnevezésű csoportjához Székesfehérvár és környéke is tartozik. A szövetkezet irodája augusztusban nyílt meg a Budai út 16. szám alatt, a Meló – Diák ügyfélszolgálata mellett. A szomszédság nem véletlen: a nyugdíjas szövetkezetek ugyanis az iskolaszövetkezet tapasztalatait, kapcsolatait hasznosítva, annak szövetkezeti, jogi, szervezeti hátterét hasznosítva jöttek létre.

- A nyugdíjas szövetkezetek gazdasági és társadalmi igényt elégítenek ki azzal, hogy hozzájárulnak a munkaerőhiány enyhítéséhez, s szervezett, biztonságos kereseti lehetőséget biztosítanak a nyugdíjasoknak, úgy, hogy azoknak a nyugdíjukról sem kell lemondaniuk. Az, hogy a fehérvári iroda megnyitása óta szinte egymásnak adják a kilincset a dolgozni akaró idősek, s folyamatosan keresnek bennünket a munkavállalókat kereső cégek, vállalkozások is, igazolja, hogy okos döntés volt a nyugdíjas szövetkezetek létrehozása – magyarázza Szerepi Bálint területi igazgató.

A fiatal, de a Meló – Diáknál már hétéves tapasztalatot szerzett szakember tájékoztatása szerint főként a kereskedelem, a szolgáltató- és beszállítóipar alkalmazna szívesen nyugdíjasokat, de bölcsődék és iskolák is megkeresték már az irodát. Mielőtt azonban bármelyik céggel szerződést kötnének, az irodavezető személyesen győződik meg arról, milyen munkakörülményeket kínál az adott vállalkozás az idős munkavállalóknak.

Zsigmond Jenőné és Gimesi Andorné egy élelmiszeripari vállalatnál kapott munkát.
Fotós: Borbély Béla

A munkalehetőségek iránt nagy az érdeklődés, s folyamatosan nő az álláskínálat is. A hét közepén már húsz vállalkozás szerepelt a szövetkezet aktív kapcsolatainak listáján, ami azt jelenti, hogy több mint száz nyugdíjasnak tudnak folyamatosan munkát biztosítani. Tizenöten, húszan az egyik nagy élelmiszeripari cégnél dolgoznak, többeknek a kereskedelemben, élelmiszeriparban találtak feladatot. Sikerült elhelyezniük jelentkezőt benzinkútnál, s tapasztalt szakembert tudtak küldeni a munkaerőhiánnyal küzdő faipari céghez is. A munkahelyek palettája elég sokszínű: a csavarválogatástól a textiláruk, csemegetermékek eladásáig, a pénztárosi munkáig, a fiatal szakemberek betanításáig többféle tennivalóból válogathatnak az érdeklődők. Azt, hogy hol és hány órát akar dolgozni a nyugdíjas, maga dönti el. S hogy az elhatározása minden tekintetben megalapozott legyen, mielőtt elvállalja a felkínált munkát, az iroda vezetője elkíséri a felajánlott munkahelyre, hogy az ott tapasztaltak alapján döntsön arról, vállalja-e, s milyen munkaidőbeosztásban a feladatot. Az iroda dolgozóit érik azért meglepetések is: a nyugdíjasok egy része – az előzetes feltételezésekkel ellentétben – az éjszakai műszaktól sem idegenkedik.

A nyugdíjas munkavállaló egy ezerforintos részjegy megvásárlásával tagja lesz a szövetkezetnek, s a továbbiakban a szövetkezettel áll munkakapcsolatban. Ennek megfelelően a szövetkezet intézi el számára a formaságokat, fizeti a munkába állásához szükséges orvosi vizsgálatokat, s utalja meghatározott időben a munkabérét. Az utóbbit a 15 százalékos személyi jövedelemadón kívül semmilyen más járulék nem terheli.

Szerepi Bálint (a kis képen): az aktuális állásajánlatokról az iroda internetes honlapján vagy az irodai ügyintézőktől lehet tájékozódni
Fotós: Borbély Béla

S hogy mennyit kereshet a szövetkezeten keresztül munkába álló nyugdíjas?

Az a munka jellegétől függ. A könnyű fizikai munkáért általában minimálbért vagy 850 forintos órabért fizetnek, de a kereskedelemben nem ritka a 900-1000 forintos bruttó órabér sem. Nagyobb szakmai tudás esetén pedig a boríték is vastagabb lehet. Rugalmasak a munkaadók is, hiszen tudják, az a munkaerő stabil, megbízható, amelyik elégedett a bérével – mondja Szerepi Bálint.

Tapasztalata szerint a dolgozni akaró nyugdíjasok egy része azért vállal munkát, hogy kiegészítse a nyugdíját, többletjövedelemre tegyen szert, a másik csoport pedig újra közösségbe vágyik. Úgy, mint Magdi, aki 9 éve nyugdíjas. (Azt kérte, hogy csak a keresztnevén említsük.) Dolgozik, szereti is a munkáját, de mivel egyedül él, sok a szabad ideje. Az iroda kedves, fiatal munkatársával, Lukács Tímeával hosszan keresték a számára megfelelő munkát, míg az egyik multi üzletlánc ajánlata mellett döntöttek. A napokban „háztűznézőbe” mennek, s ha a tapasztaltak megnyerik Magdi tetszését, rövidesen munkába is állhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában