Ünnep

2017.11.06. 09:00

OHI, avagy a „nem” ünnepe Beloianniszban

Beloiannisz – A görög falu egyik jelentős nemzeti ünnepe az OHI-ünnep, amellyel egy fontos 1940-es eseményre emlékeznek. Ennek következtében lépett be Görögország a 2. világháborúba.

Boka Erika

Balról Kész Józsefné, Dimitrios Letsios görög nagyjövet, Panagiotis Papadopoulos új ciprusi nagykövet, Paisios Larentzakis, a pátrai tánccsoport kísérője és vezetője, Koranisz Laokratisz szószóló és Papalexisz Kosztasz polgármester

Fotó: Boka Erika

Október végén a második világháború egy kezdeti történelmi pillanatára, az „OHI”-ra, azaz a „NEM”-re emlékeznek a görögök. Az ország ugyanis 1940. október 28-án Mussolinitól kapott ultimátumot, amelyben arra szólították föl Görögországot, hogy adja át stratégiai pontjait az olasz fasiszta haderőknek, és engedjenek szabad átvonulást az olasz hadseregnek.

Balról Kész Józsefné, Dimitrios Letsios görög nagyjövet, Panagiotis Papadopoulos új ciprusi nagykövet, Paisios Larentzakis, a pátrai tánccsoport kísérője és vezetője, Koranisz Laokratisz szószóló és Papalexisz Kosztasz polgármester
Fotós: Boka Erika

Ioannis Metaxas miniszterelnök akkor „OHI-t”, vagyis „NEM”-et mondott, amellyel kezdetét vette Görögország számára is a háború a szövetségesek oldalán. Az első támadásokat sikerrel visszaverték, ennek emléke az október 28-iki OHI-ünnep, vagyis a függetlenség és a büszkeség napja, amelyet a görögök világszerte ünnepelnek. Tehát, a közel 70 éve létrejött görög falu, Beloiannisz lakói is minden évben megemlékeznek az immár 77 éve történtekről.

A koszorúzáson a táncosoktól jobbra Papalexisz Kosztasz, Koranisz Laokratisz, Dimitrios Letsios, Paisios Larentzakis

Szombaton doxológiával (hősi dicsőítéssel) kezdődött az esemény a Szent Demeter Konstantin és Heléna templomban. A szertartást Paisios Larentzakis archimandrita és Szentirmai Róbert presbiter celebrálta. Utána az Amaliada téren helyezték el koszorúikat a nagykövetek, a nemzetiségi önkormányzatok, az intézmények és a civil szervezetek vezetői.

A művelődési házban köszöntőt mondott Koranisz Laokratisz, a Parlament görög nemzetiségi szószólója és Kész Józsefné, helyi nemzetiségi önkormányzati elnök. A ceremónián részt vett Dimitrios Letsios, Görögország és Panagiotis Papadopoulos, Ciprus új magyarországi nagykövete is az országos és helyi nemzetiségi és önkormányzati vezetőkkel, civil szervezetek vezetőivel. Panagiotis Papadopoulos nagykövet ez alkalommal járt először Beloianniszban, így most találkozott a helyi görögökkel.

A Pyrgos táncosai

Az általános iskolások görög nyelvű műsora után helyi és görögországi tánccsoportoké volt a színpad, így fellépett a Triandafylla és a Pyrgos néptáncegyüttes is. A közel kétórás előadás végén a Pátrából érkezett vendégek köszöntötték magyarországi partnereiket.

Az est hagyományosan táncházzal zárult a művelődési házban, ahol a szintén helyi Taverna együttes szolgáltatta a zenét.

A Triandafylla néptáncosai is felléptek a műsorban
Fotós: Boka Erika

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában