Helyi arcok

2017.11.13. 11:20

Foltvarrástól a színpadig – A fehérvári művész számára nincs elérhetetlen cél

Varrótanfolyamokat vezet, saját brandje van, emellett pedig színészkedik is. Cseh Katalin élete a bizonyíték arra, hogy igenis érdemes kergetni az álmainkat!

Elekes Gergő

Fotó: Elekes Gergő

Cseh Katalin 1986. március 11-én született Keszthelyen. Még 12 éves korában kezdett el érdeklődni a varrás művészete iránt, egyedüli gyermekként keresett hobbit magának, így kipróbálta a gyöngyfűzést, a horgolást, a hímzést, hogy le tudja kötni magát valamivel.

Fotós: Elekes Gergő

Középiskolás volt, amikor édesanyja saját kezűleg készítette el otthon a család ruháit, ekkor figyelt fel a lehulló maradék anyagokra, ezekből kezdte el első színes párnáit, takaróit készíteni. Ahogy teltek-múltak az évek, úgy képezte magát autodidakta módon. 2009-ben csatlakozott egy zirci foltvarró csoporthoz, itt sajátította el a szakma csínját, 2011-ben már az ő munkái is kiállításra kerültek.

Fotós: Cseh Katalin

Megalapította saját brandjét, az MCSK Designt, ahol praktikus táskák, kedves bábok, sőt divatos ruhaneműk is kerülnek ki Kata kezei közül.

A képen látható táskák mind Katalin művei A modellek (b-j): Cseh Katalin, Vörösházi Krisztina, Szegvári Judit , Turzó Vivien
Fotós: Vida Beáta

Míg a kezdeti időszakban inkább csak saját maga gyakorlására vágott bele különböző technikákba, ma már ott tart, hogy folyamatosan érkeznek hozzá a megrendelések hol könnyebb, hol bonyolultabb termékekre, melyeket ő örömmel fogad. Mindezek mellett folyamatos résztvevője különböző kiállításoknak, vásároknak.

Saját készítésű barokk ruhában a székesfehérvári Királyi Napokon

Miután életet adott gyermekeinek, szembesülnie kellett azzal, hogy testének a megváltozott formája miatt nem talál magának ruhát, így belevágott a ruhakészítésbe is. A fenti képen látható barokk ruha érdekessége, hogy semmiféle szabásminta nem állt Kata rendelkezésére, egyszerűen addig dolgozott rajta, míg az el nem nyerte végleges formáját.

Kirobbanó energiával és lelkesedéssel tanítja tanfolyamának résztvevőit
Fotós: Elekes Gergő

Egy nap aztán úgy döntött, hogy a tudást, ami benne lakozik, szeretné átadni más varrás iránt érdeklődő embereknek is, így kutatni kezdett a lehetőségek után. Hosszas előkészületek eredményeként végül elindította első varrótanfolyamait Veszprémben és Székesfehérváron, a siker pedig nem maradt el. Már rögtön az első alkalomra különböző nemű és korú érdeklődők érkeztek szép számmal, Kata pedig csak azt vette észre, hogy újabb tanfolyamokra lesz szükség a jelentkezők száma miatt. Székesfehérváron hetente egyszer, az Igézőben ülnek le a varrás szerelmesei, hogy ellessék mentoruktól a titkokat.

Színészi pályafutás

Gyermekkorában a varrás mellett egy másik nagy szerelem is meghatározta jövőjét, ez pedig a színház és a színészet volt. Imádott a társaság középpontjában lenni, állandóan verseket szavalt a „közönségének”. Egészen középiskoláig kellett azonban várnia arra, hogy bekerülhessen egy színjátszó csoportba. Minden álma a színészi pálya volt, viszont szülei akaratával nem mert szembe menni, így „rendes” munkát keresett magának, megjárta a pénzügyi világot, majd kikötött a jogi asszisztensi szakmánál, civil foglalkozása a mai napig ez.

Jack London – Megölni egy embert című művében játszotta a főszerepet
Forrás: Alig Színpad

2006-ban, közgazdasági tanulmányai során került ismét a színjátszás közelébe, amikor is a veszprémi Alig Színpad tagfelvételi felhívását találta meg az interneten, melynek a mai napig tagja. Székesfehérvárra is a színház és a szerelem hozta, hiszen egy balassagyarmati színjátszó fesztiválon ismerte meg párját, akivel rögtön egymásba szerettek, majd röviddel később már közös életüket kezdték meg a megyeszékhelyen. Idővel aztán a Szabad Színházban is megkezdte színészi pályafutását.

Nyár utca, nem megy tovább című darabban
Fotós: Solymossy András

Mindezek mellett filmekben is felbukkant, hisz egy kisebb szerep erejéig látható volt Magyarország első egész estés találtkamerás horrorfilmjében, az Elekes Gergő-Gallai József rendezte BODOM című alkotásban.

Cseh Katalin a Bodom című magyar horrorfilmben is feltűnt
Fotós: Elekes Gergő

Elképesztő energia áradt Katából az interjú során, szinte felfoghatatlan, hogy ennyi ingázás és munka mellett hogy képes ennyire életvidám maradni, amikor pedig erre rákérdeztem, kedves mosollyal az arcán csak ennyit mondott:

„Megkaptam az élettől mindent. Lehet családom is, és színészkedhetek is. Jól érzem magam!”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában