Piac

2017.11.09. 06:30

Töksüti, krémleves, töklé: számos étel, ital receptjének lelke a tök

A Városi Piacon ez idő tájt sláger a tök. Egy dunaföldvári őstermelő portékájából csemegéztünk. Érdemes tököt vásárolni.

Majer Tamás

A bébitők édessége és krémessége miatt igazi finomság

Fotó: Nagy Norbert

Már korán reggel elkapkodták Németh Anita asztalkáiról tökkínálata legjavát. A krémesebb jellegű, édeskés bébitök ugyanúgy jól fogyott, mint a hagyományos, szárazabb, gesztenyével rokonítható sütőtök.

Ma reggel egy tizenhat kilós sütőtök is gazdára lelt, büszkélkedett Anita, aki elmondta nekünk azt is, hogy nagyon örülnek a vásárlók, hogy náluk még ilyenkor is van csemegekukorica, vitték is, mint a tököt. Az idényzöldségek közül a burgonya és a cékla is jól fogy. Minden termésük saját, nem használnak semmiféle vegyszert.

No, de térjünk vissza témánkra, a tökre! Céklával és hagymával összesütve igazi finomságot készíthetünk belőle, amely étel színkavalkádja miatt bármilyen jellegű alkalmon csinosan mutat az asztalon.

A bébitök édessége és krémessége miatt igazi finomság
Fotós: Nagy Norbert

Anita vallja, hogy sütni és főzni is jó a tök. Úgy hallja a vevőitől, hogy kifejezetten sokan készítenek sütőtök krémlevest a nála vásárolt portékából, de sokan teszik el dzsemnek, lekvárnak is.

Sőt, gyümölcscentrifugában megpörgetve, kifacsarva ízletes, egészséges töklé is dívik mostanában a háztartásokban.

Süteményekben is érdemes felhasználni a tök különböző fajtáit. Nemcsak a tökös-mákos rétes lehet kedvenc, Anita a tökös pitét és a muffint emelte ki. Vannak rafinált anyukák és nagymamák, akik éppen a muffinba rejtve szerettetik meg a tököt a család azon tagjaival, akik első hallásra ódzkodnak a zamatos, botanikailag gyümölcsnek tekinthető kultúrnövénytől.

A tökfélék gazdagon tartalmaznak kalciumot, foszfort és magnéziumot. A sütőtök segíti a megfázás elmúlását. A töklé jó társ a krónikus fáradság leküzdésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában