2018.02.03. 16:03
A reggel leölt disznóból készült a faluebéd Magyaralmáson
A hagyományápolás jegyében szerveztek szombaton hangulatos és vidám közösségépítő építő rendezvényt Magyaralmáson.
Százhatvan kilót nyomott a disznó, amit szombaton, még pirkadat előtt öltek le a magyaralmási Faluház udvarán, hogy aztán olyan ebéd készüljön belőle, amelyre hivatalos volt a kistelepülés valamennyi lakója. A disznóvágást kolbásztöltő versennyel párosították, miként már tavaly is. A vetélkedésre hat csapat nevezett – tudtuk meg Némethné Boros Ágotától, a Faluház vezetőjétől.
Pénteken este havas eső esett, de szombaton délelőtt kegyes volt az időjárás az almásiakhoz: bár borult volt az ég, csapadék nem hullott, a fagyközeli hőmérséklet pedig ideális volt a disznóöléshez. A jószágot egy helyi tanyáról vásárolta az önkormányzat, aki a résztvevők számára reggeliről is gondoskodott. A számtalan finomság mellé a helybeli Tóth Zsolt által sütött kenyeret kínálták. „Ez 24 órás kenyér. Pénteken hajnali ötkor kovászoltam be a lisztet, szombaton hajnali egykor szakajtottam ki a teknőből, s fél négykor vetettem be a kemencébe” – mondta el a férfi, aki a hobbiként végzett kenyérsütés fogásait édesanyjától leste el gyerekkorában.
A kolbásztöltő versenyen a falu nyugdíjas klubja két csapattal is képviseltette magát. Egy férfiakból és egy nőkből álló csapattal.
Három ifjú hölgy és három fiatalember alkotta a Töltelékek nevű formációt. A baráti társaságnak csak egyetlen tagja, Szűcs Krisztina almási, és korábban egyikük sem töltött még kolbászt.
Nem először vett részt viszont hasonló eseményen a Töltikék csapata. Mint azt két csapattag, Farkasné Annamária és Varga Gábor elmondta: nem csak a tavalyi kolbásztöltő versenyt nyerték meg ők, de például különdíjat kaptak 2016-ban, az ugyancsak Almáson rendezett szilvalekvár főző versenyen is.