Költői puzzle-darabok

2018.04.10. 18:59

Szeressék meg és olvassák szívesen József Attila verseit a diákok!

A hétfőn megkezdődött, s négy napon át tartó JAK-napok rendezvénysorozatának részeként kedden vetélkedő hozta közelebb József Attila verseihez a kollégista és a vendégdiákokat.

Majer Tamás

Négy fehérvári középiskola és két kollégium csapata mérte össze tudását József Attiláról

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Polczer Zoltánnal, a verseny szervezőjével beszélgettünk – még az első rímek és hasonlatok feladványai előtt.

– A József Attila Kollégium-napok alatt minden évben megrendezzük ezt a vetélkedőt. Középiskolásoknak szól, bár itt vannak felsős általános iskolások is. A lényeg persze nem az, hogy mennyi idősek, hanem az, hogy játsszanak. A kérdések között vannak játékosak, s vannak olyanok is, amelyhez lexikális tudás is szükséges – mondta el a pedagógus. – Mi azt szeretnénk, hogy szeressék meg József Attila költészetét a diákok. Aszerint igyekeztük összeválogatni a hanganyagot és a kérdéseket is, hogy minél többet megtudjanak róla, s kedvük támadjon forgatni József Attila versesköteteit – fűzte hozzá Polczer Zoltán.

A vetélkedőre négy középiskola, a Kodolányi, a Deák, a Ciszterci és a Hunyadi, a házigazda fiúkollégium és az örök „rivális”, a lányok Nemes Nagy Ágnes Kollégiuma delegált egy-egy három fős csapatot.

Négy fehérvári középiskola és két kollégium csapata mérte össze tudását József Attiláról
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Költészetet tárgyaló villámkérdésekben, egy József Attila-portré játékos puzzle-kirakásában, versfelismerésben és verscím elmutogatásban mérték össze tudásukat és kreativitásukat a fiatalok.

A vetélkedővel párhuzamosan közlekedésbiztonsági kvíz is zajlott tegnap a József Attila Középiskolai Kollégiumban, majd estefelé a közös pörköltfőzésbe is benevezhettek fakanalaikkal a diákok. Este a Jégtörő együttes zenélt.

Szerdán, a magyar költészet napján, József Attila születésének 103. évfordulóján a névadó költő verseinek szavalásával folytatódik a program. A kollégium aulájában 15 órakor kezdődik a versmondás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában