2018.05.16. 13:00
Nagykanállal az őrségi konyha kincseiből
Aranyuk a tökmagolaj, ünnepi asztalukra hőkkönsütt perec és hús kerül, szőlőjük lekvárnak finom. Ettek már az Őrségben?
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap
Szalafő kis falucska az Őrségben. Onnan jött egy napra Iszkaszentgyörgyre Gaál Zsuzsanna. Elhozta magával a tájegység ízeit.
Az iszkai IKSZT épületében a közelmúltbéli felújítás óta van végre konyha. Hétfőn igazán kihasználták! A helyi általános iskola Menő Menza-programján egész nap osztályok adták át osztályoknak a tökmagolajtól csúszós kilincset. Gaál Zsuzsannát, délelőtti konyhai tüsténkedése közben a kastélyiskolából leruccanó diákok keresték föl.
– Meséltem nekik az Őrségről. Voltak kisfiúk és kislányok, akik a hőkkönsütt perec fonásába is bekapcsolódtak – tudtuk meg tőle.
Nevezett perecet az Őrségben jeles napokon harapják, kocsonyához, sült húsokhoz dukál.
Zsuzsanna a gyerekeket kurminlekváros és szilvás búzamáléval, valamint fenyőrügy, akácvirág, menta- és csalánszörppel kínálta. A kurmin egy direkttermő szőlőfajta, bornak nemigen ajánlatos, lekvárnak, szörpnek annál inkább.
A késő délutáni előadáson a vendégszakács összefoglalta az őrségi konyha jellegzetességeit. A csupán pár aranykoronás földjeiken az asszonyoknak is segíteni kellett volt a föld megművelésében. Tartalmas, erőt adó ételek jellemzik a tájegységet. Hús csak ünnepek idején volt szokásban.
A kóstolón a falu ínyenc népe nemcsak perecből és máléból, de hajdinás vargánya levesből, babos kerekrépa főzelékből, tökmagolajos krumplisalátából, s frissen sült dödölléből is belakhatott.