Légy a levesben

2018.09.15. 07:30

Parajos pondró, tormás tücsök, avagy rovarok a mindennapi étkezéseinkkor

Egy szerelmes káposztalepkék táncával tarkított nyárias napon érkezett szerkesztőségünkbe egy kedves olvasónk. Elmondása szerint vásárolható Magyarországon olyan pékáru, ami rovarlisztet tartalmaz.

Palocsai Jenő

Vezet-e út az entomofóbiától az entomofágiáig?

Forrás: shutterstock

Aki entomofóbiában szenved, az irtózik tőle, van, aki közömbös a hír hallatán, és csak kevesen nyitottak a rovarevésre. Ők arra hivatkoznak, hogy ez máshol normális, hiszen az entomofágia, avagy roston sült rovarok evése, egy több mint tízezer éves szokás az emberiség részéről, mind Ázsiában, Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában. Egyes becslések szerint 1500 különböző fajta rovar ehető a szöcskéktől a tücskökön át egészen a sáskákig. A hangyák és a hernyók mellett akár a szintén ízeltlábúakhoz tartozó skorpiók és pókok is ehetők, de régóta közkedvelt csemegék a rákok.

Ínyenc falat a szezámmagos sült selyemlepkebáb, és igen jelentős a tápanyagtartalma, ám európai, sőt magyar szemmel nem tudományosan, hanem komikusan hatnak azok az érvelésre szánt összehasonlítások, melyekben azt bizonygatják, hogy a sáskahús arányaiban jóval kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a marhahús, mégis jelentős fehérjetartalma van.

Vannak azonban egyéb előnyei is a rovaralapú élelmiszereknek, mert a rovarok tartása gazdaságosabb, a fejlődési ciklusuk pedig rövidebb, azaz jóval kevesebb idő alatt nőnek meg, mint a szarvasmarha, és etetésük sem drága. A világ népessége rohamosan nő, a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világszervezet, a FAO pedig arra figyelmeztet, hogy a Föld népessége 2050-re eléri a 9 milliárdot, tehát több élelmiszert kell majd előállítani, ehhez pedig új módszerek és források kellenek.

Vezet-e út az entomofóbiától az entomofágiáig?
Fotó: shutterstock

A rovarok étkezési célra történő tenyésztése lehet egy ilyen irány, de egyelőre menekülünk még az olyan tényszerű és kényszerű találkozásoktól is, amiket a véletlen szül. A kakaó feldolgozása során úgy nyolc láb jut egy tábla csokoládéba, ám ezeket próbáljuk városi legenda szintjén kezelni. Vannak olyan rovarok, amik már hivatalosan nyikorgatják a tányérunkon ízelt lábaik kis kárminszínű karmait. A legnépszerűbb színezőanyag, a kármin, illetve a kárminsav, melyet a nőstény bíbortetű szárított testéből, forralással nyernek ki. Ez csupán egy adalék, de már most megtalálható joghurtban és sok más élelmiszerben, jelölése az E120. Kozmetikumok színezőanyaga is, holott erős kontakt allergén, ezért akár anafilaxiás sokkot is kiválthat.

Sziebert Gergely Fejér megyei főállatorvos megnyugtatja talán a kedélyeket. Egy 2015-ös rendelet kimondja, hogy az összes rovaralapú élelmiszer, legyenek a rovarok részeiből kivont összetevők, rovar testrésze vagy egész rovar, illetve az ezekből készült termékek új élelmiszernek mi nősülnek, tehát ebben a kategóriában kell engedélyeztetni őket az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságán. Az Élelmiszerbiztonsági Hivatal pozitív elbírálása esetén felkerülhetnek az „új élelmiszerek” uniós jegyzékébe. Magyarországon nincs és korábban sem volt engedélyezve rovar alapú élelmiszer.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában