a paksi atomerőmű közelsége

2018.10.11. 08:04

Sikeresen elhárították Alapon a szimulált nukleáris balesetet

Csontig hatolt a segélykérő sikolyra emlékeztető sziréna hangja. De jött a megerősítő üzenet: „Figyelem, ez próba!”

Szanyi-Nagy Judit

Katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség, polgárőrség – csak néhány szerv, akik aktívan részesei egy ilyen akciónak. Ez a gép a szennyezett területeket vizsgálja

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az első szituáció szerint az erőműben csőtörés következett be, s így helyi vészhelyzet alakult ki. Ezt követően, az idő múlásával párhuzamosan fokozódott a veszélyhelyzet: előbb a főtranszformátorok gyulladtak ki, majd pár órával később az első fűtőelem-burkolat is megsérült. A vészhelyzet immár általánossá nőtte ki magát. Mindhárom esetben a Megyei Védelmi Bizottság (MVB) – melynek elnöke a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja, így Fejér esetében Simon László –,

valamint a Helyi Védelmi Bizottság (HVB) döntött a szükséges lépésekről, melyeket aztán Méhes Lajosné, Alap polgármestere tolmácsolt a helyieknek.

Az ötödik–nyolcadik osztályosok védőruhába bújtak a kimenekítés előtt
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az eszkalálódott szituációban a lakosokat hangosbemondón keresztül tájékoztatják – a rendőrség, polgárőrség bevonásával –, a médiát az MVB elnöke értesíti. A megyei települések szirénái megszólalnak, tájékoztatnak. A nukleáris vészhelyzetben az önkormányzatnál jódtablettát osztanak a 45 éven aluliaknak, amely a pajzsmirigy megbetegedését hivatott megelőzni. Az átvételhez elég, ha családonként egy fő megjelenik, megfelelő adminisztráció mellett. A tabletta mellé szedési útmutató is jár.

Önkéntesek vették át az előkészített jódtablettákat
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az óvodások, iskolások együtt maradnak az intézményben, a szükség szerinti elzárkózásban vagy kimenekítésben a nevelők segédkeznek. Ugyanígy cselekednek a szociális otthonokban is. A Közút, a MÁV és a KNYKK gondoskodik a kitelepítéshez szükséges eszközök biztosításáról: buszokat adnak, lezárják a 61. és 63. számú fő­utakat, korlátozzák a szennyezett területek forgalmát, kihelyezik a jelzőtáblákat. Alapról Székesfehérvárra menekülnek a lakosok, akik saját autóval is elhagyhatják a települést, egy feltétellel: bejelentik az önkormányzatnál, hány fő és hova utazott.

Katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség, polgárőrség – csak néhány szerv, akik aktívan részesei egy ilyen akciónak. Ez a gép a szennyezett területeket vizsgálja
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

 

A nukleárisbaleset-elhárító gyakorlatot ezúttal is a paksi atomerőmű közelsége indokolta. Egy esetleges baleset az atomreaktor 30 kilométeres közelében található településeket, így Alapot, Alsószentivánt, Cecét, Előszállást, Nagykarácsonyt, Sáregrest és Vajtát fokozottan érintené.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában