Olvasói ügy

2018.11.26. 11:30

Mikor jön a kéményseprő? Nádasdladányi panasz nyomában

A Kémény Zrt. munkatársai előzetes értesítés nélkül járták a falut, hogy ellenőrizzék a kéményeket. Olvasónk az eljárás jogszerűtlenségére panaszkodott.

V. Varga József

Mikor jön a kéményseprő?

Fotó: illusztráció (MTI)

Szabó Ferenc panasszal fordult a Hírlaphoz, miszerint a Kémény Zrt. előzetes értesítés nélkül a napokban a településre érkezett a kémények ellenőrzésére. Olvasónk, aki a helyi amatőr futball klub elnöke, kifejtette: a társaság munkatársai nem voltak hajlandók a tetőre kimenni, de még a pincébe sem a tisztítónyílást ellenőrizni, holott 26 éve ez sosem jelentett gondot. Nem fizetett, mivel magánszemélynek ingyenes az ellenőrzés.

– Felháborítónak tartom, hogy a társaság összekeveri a magánszemélyekre, illetve a cégekre/egyesületekre vonatkozó jogszabályokat. A klub a címemre van bejelentve, mert a futballpályán nem lehet levelezési címünk – mondta.

A sportegyesület részéről sem fizetett, mert a kéményseprő semmit sem ellenőrzött (a kazánt sem), csak a számlát állította ki. Hangsúlyozta: korrekt, szabályszerű eljárást várna el. Panaszát az önkormányzatnál is megtette, ott sem tudtak a társaság munkavégzéséről. Kéretlen házalóktól, csalóktól is tart a falu közössége.

Megszűnt az értesítési kötelezettség

A jogszabályi környezet változása kapcsán az egylakásos ingatlanok esetében megszűnt az értesítési kötelezettség, viszont a tulajdonos eldöntheti, hogy az év melyik időszakában rendeli meg a szolgáltatást – reagált megkeresésünkre Bartos Tamás, a székesfehérvári Kémény Zrt. vezérigazgatója.

Társaságuk az év végére megszaporodó megrendelésáradatot megelőzendő az év során folyamatosan megkeresi a lakosságot, a szolgáltatás ellátása végett. Akit nem találnak otthon, tájékoztatják egy ismételt időpontról. A kémények ellenőrzésének megléte a tulajdonos felelőssége, és nem utolsósorban az érdeke – emelte ki.

Mikor jön a kéményseprő?
Fotó: illusztráció (MTI)

A tulajnak kell biztosítani...

A kémények ellenőrizhetőségének és tisztíthatóságának biztonságos feltételeit a tulajdonosnak kell biztosítani. Amennyiben ezek nincsenek meg, a kéményseprőnek meg kell tagadnia a munkavégzés e részét, és felszólítani a tulajdonost, pótolja a hiányosságokat.

Szintén a jogszabályi környezet változása hozta, hogy a szolgáltatás csak abban az esetben térítésmentes, ha az ingatlan nem székhelye, telephelye egy gazdálkodó szervezetnek (s a törvény idesorolja az egyesületeket, köztestületeket, alapítványokat is). A székhelyet át lehet helyezni, például a helyi önkormányzathoz.

– Valóban nem szerencsés, ha az önkormányzatnál nem tudják, hogy szakembereink a településen munkát végeznek. Ígéretet tudok tenni, a jövőben ezt jelezni fogjuk – tette hozzá a vezérigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában