2009. január végén alakult

2019.01.26. 07:45

Tízéves a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató–Mentők Alapítvány

Tíz éve alakult a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató-Mentők Alapítvány, amely most megújulásra készül.

S. Töttő Rita

A nemrég leégett anya- és csecsemőotthonnál is segítettek Nágocson az alapítvány szakemberei

Fotó: Perpetum

A Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató–Mentők Alapítvány 2009. január végén alakult, szűkszavú honlapjuk szerint céljuk „a segítségnyújtás és közreműködés a hazai és külföldi katasztrófák, veszélyhelyzetek, balesetek következményeinek elhárításában, az élet- és tárgymentés során a szakhatóságok munkájának támogatására szakosodott, a nemzetközi követelményeknek megfelelő, gyors reagálású mentőcsoport létrehozása és működtetése, továbbá hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, illetve válsághelyzetbe került családok segítése.” A szervezet két éve új elnökséggel működik, így az elmúlt időszakról Varga Lajos, az alapítvány kuratóriumának elnöke mesélt.

A nemrég leégett anya- és csecsemőotthonnál is segítettek Nágocson az alapítvány szakemberei

– Főképp nyugdíjas tűzoltókból és egészségügyi szakemberekből áll a csapat, amellyel most új lehetőségeket keresünk. Az elmúlt tíz évben is az volt a fő feladat, hogy a mindenkori kollégák speciális képzésben részesüljenek, mellyel bárhol, bármikor bevethetők földrengésnél, árvizeknél, minden katasztrófahelyzetben. Magyarországon szerencsére nem sok ilyen helyzet volt az utóbbi időben, így igyekszünk az egyéb teendőkre koncentrálni – például eltűnt személyek keresésében segítünk, legutóbb pedig egy bajba került, leégett anya- és csecsemőotthonnál segítettünk – mondta az elnök. Az alapítvány távlati tervei között – a tűzoltáson és műszaki mentésen túl – a környező hegyekben bajba jutott hegymászók, sportolók, turisták mentése szerepel, mégpedig alpintechnika segítségével. Ám ez, tette hozzá az elnök, anyagilag is komoly fejlesztésnek számít, ezért ez még nem a közeljövőben megvalósuló álom. Addig is adományokat gyűjtenek – gyerekeknek, állatoknak egyaránt –, s ahova hívják, mennek segíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában