A társasházak eddig kilógtak a sorból

2019.03.29. 07:37

A mérleget nem lehet ezentúl megúszni a közös képviselőknek

Új kihívások, feladatok elé állítja az idei esztendő a társasházak közös képviselőit, akiknek csütörtökön rendezett fórumot a Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete.

B. Kiss László

A fórumra elsősorban a társasházak közös képviselőit várták

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Az eredetileg már 2019 január elsejével hatályba lépő törvény értelmében a társasházak által készített mérlegbeszámolót a földhivataloknál kell ezentúl letétbe helyezni. A hatályba lépest azonban novemberben kitolták 2020 január elsejére – mondta el lapunknak Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének vezetőségi tagja, a fórum előadója. Szavaiból az is kitűnt, hogy mérlegbeszámolót eddig is kötelező volt készíteniük, de azt, hogy ennek a kötelezettségüknek tényleg eleget tettek-e, nem ellenőrizte senki. A helyzet gyökeresen megváltozik azáltal, hogy a mérleget a jövő évtől le kell adni. Farkas Tamás emlékeztetett arra, hogy minden gazdálkodónak kell beszámolót készítenie. A társasházak azonban kilógtak a sorból, ami méltánytalan volt a többiekkel szemben.

A fórumra elsősorban a társasházak közös képviselőit várták
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A csütörtöki fórumnak, amelyet Tögl Lászlóné, az egyesület elnöke nyitott meg, egy másik témája volt az az új adatvédelmi szabályozás, ami egyébként már tavaly májusban hatályba lépett. A LOSZ vezetőségi tagjának véleménye szerint ezeknek a rendelkezésnek a gazdálkodó szervezetek talán negyede sem tesz eleget. A társasházakat különösen érzékenyen érinti az új szabályozás, hiszen természetes személyek adatait kezelik. Ha ezt nem szabályosan teszik, akkor nagyon komoly szankcióra számíthatnak A fi gyelmeztetést követően több százezer forint pénzbírságot is kiszabhatnak rájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában