Keserédes mosoly futás közben

2019.05.15. 11:30

A résztvevők fél konténer szemetet szedtek össze egy egyórás alkalom során Agárdon

Szuper volt, eltekintve a döbbenettől, hogy milyen gyorsan teltek meg a zsákok – fogalmazott az egyik résztvevő a hétvégén megrendezett szemét­szedő futáson.

S. Töttő Rita

rhdr

Zseniális ötlet összekötni a kellemest a hasznossal: itt most épp a sportot a közösségi érdekkel, vagyis azzal, hogy igyekezzünk megszabadítani a közterületeinket a felgyülemlett szeméttől. Tavasz elején ugyan már volt egy nagyszabású szemétszedő akció a városban, amikor rengeteg hulladékot sikerült összegyűjteni, de sajnos az a tapasztalat, hogy pár hónap alatt újból szinte ugyanolyan szemetes minden árokpart, közterület, mint korábban volt. Azon túl, hogy ez egyszerűen érthetetlen, nagyon fontosak az olyan kezdeményezések, mint amilyet a tavaly alakult Velencei-tavi Futó Egyesület szervezett múlt hétvégén: II. Install-Plan Velence RUN Plogging néven ugyanis szemétszedő futásra invitálták az érdeklődőket.

Az egyesület egy jóval nagyobb megmozdulást is tervez

– A tavalyi év futós-szemétszedős akciónk sikerén felbuzdulva újra megrendeztük a „Velence RUN Plogging”-ot, hogy újra futva tisztítsuk meg a Velencei-tó szemetesebb részeit, partszakaszait – mondta el Hornok Róbert főszervező. – Nagy örömünkre 30 fő választott minket délutáni programjának, mely egy jó hangulatú, Nagy Lilian sportedző által irányított zenés bemelegítéssel indult.

A szemétszedős futás célját elérték: fél konténer szemetet sikerült összeszedniük a futóknak közel egy óra alatt. Egy részt vevő hölgy e szavakkal fejezte be a futást: – Szuper volt, eltekintve a döbbenettől, hogy milyen gyorsan teltek meg a zsákok.

Hornok Róbert is felemás érzelmekkel mesélt róla: – A hulladékok széles palettájával találkoztunk a futásunk közben. Elkeserítő volt szembesülni az emberi hanyagsággal, de természetesen ennek ellenére a futás is jó hangulatú volt. Keserédes mosoly, néha kínos nevetés uralkodott el rajtunk látva az eldobott különféle ruhadarabokat, irányítótáblákat, alkatrészeket. Az akció után frissítőkkel, tombolával, gyümölccsel, pogácsával és csokikosárral jutalmaztuk a részt vevő gyerekeket és persze a felnőtteket is.

Sokan megdöbbentek futás közben, miféle és mennyi szemetet hajítanak el az emberek Fotó: egyesület

A sportos-természetbarát megmozdulást persze a velencei járókelők is megdicsértek, sok pozitív visszajelzést

kaptak a résztvevők, akik ebből is erőt merítettek lelkesedésükhöz, aktivitásukhoz. Példát mutattak, amit remélhetőleg egyre többen követnek majd.

 

– Természetesen folytatjuk a munkát, és legközelebb egy jóval nagyobb megmozdulásra, szemétszedős futásra is készülünk – árulta el a főszervező, hozzátéve, hogy a Velencei-tavi Futó Egyesület célja nemcsak a közösségi és tematikus futások, események szervezése, hanem rövid-közép távon nagyobb futórendezvények szervezése, lebonyolítása is. Éppen ezért várják a csatlakozni vágyókat a „Team Velence RUN” csapatába, és remélik, egyre többen állnak melléjük, hogy közösen érjenek el nagy célokat. A mottójuk továbbra is az: „Legyél mindennap egy lépéssel több.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában