Lesz hol hálát adni az Úrnak

2020.03.24. 14:00

Hamarosan a helyére kerül az oltár, illetve az orgona a bodajki barokk kegytemplomban

Töretlen lendülettel zajlanak a munkálatok a búcsújáró helyen, mely évszázados zarándokhely is egyben. Várhatóan éppen szeptember elején, Mária ünnepére vehetik birtokba a hívők a gazdagon díszített kegytemplomot és a megújult, kibővült zarándok­udvart. Remélhetőleg addigra lecseng az a veszély, amivel most kénytelen szembenézni a világ, és így ősszel már lesz hol hálát adni ezért is.

Palocsai Jenő

A járvány – eddig legalábbis – nem befolyásolta a munkálatok végzését Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A felújításokról és a tiltások miatt nehezített hitélet jelenlegi helyzetéről Mórocz Tamással, a Bodajki Segítő Szűz Mária kegytemplom plébánosával beszélgettünk.

Hogy áll az építkezés, illetve építkezések? Hiszen egyszerre több irányban is folynak a munkálatok.

– Rendben zajlanak, az ősszel áttervezett külső részek miatt várhatóan ez év Mária-­napi búcsújára, szeptemberre leszünk készen. Az építkezés ütemezetten halad. A teljes beruházás a szentkút körüli rész kivételével szerkezetkész, az altemplomi rész is rendben halad. Jelenleg a jó időt kihasználva a zarándokudvaron a szentkút körüli támfalat, illetve a zarándok terek közötti lépcsősort építik, természetesen emellett más helyeken is dolgoznak a szakágak. Átlagosan naponta 15-20 fő dolgozik kegyhelyünkön. A Szent Imre Zarándokházon egy másik kivitelező dolgozott. A korábban Alsó Iskolának nevezett épület átépítése elkészült, ott jelenleg a bebútorozás zajlik, várhatóan őszre nyitja ki kapuit együtt a kegyhellyel.

Ha az égiek és a járványhelyzet is úgy akarja, melyik mikor készül el?

– Az egész beruházásnak ez év őszére kell elkészülnie. Nagy öröm, hogy a kegytemplomban már halad a kegyoltár visszaépítése, illetve kezdődik az orgona visszaépítése is, az elkészült műhelymunkák után. Az oltár, a faszerkezetek konzerválása, megerősítése után eredeti szépségben tündökölhet, megláttatva barokk kori színezését, aranyozását.

Befolyásolja-e a munkálatokat a jelenlegi vírushelyzet?

– Jelenleg még nem, de az állami rendelkezések figyelembevételével minden változhat. A jó időt is kihasználva sok kültéri munkaterület van, ahol most tudnak dolgozni az emberek, s a kivitelező cég külön gondot fordít a higiéniára ezekben az időkben.

A járvány – eddig legalábbis – nem befolyásolta a munkálatok végzését Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bukkant-e elő azóta valami érdekes, értékes a falak közül, mögül vagy alól?

– A jelenlegi legérdekesebb rész a szentkút körüli támfal újraépítése, illetve a kegyoltár visszaépítése. A szentkútnál előjöttek a kút eredeti kifolyási nyílásai, illetve padlózata, amit bebetonoztak, amikor a víz a hatvanas években elapadt a környező településeken történt bányászati tevékenységek miatt. Most az eredeti padlószintre állítjuk vissza a megújult környezetet, és „visszavarázsoljuk” a vizet is. A kegyoltár visszaépítése kapcsán nagyon csodálatosan látható már most is, milyen színes, vidám volt a barokk márványfestés az oltáron. Rakódnak egymásra az öt­emeletes oltár részei, melyre a legutolsóként kerülnek vissza az aranyozott díszek, szobrok.

A hívek közössége türelemmel viseli a felújításokat?

– Hála Istennek, türelemmel, örömmel várják. Minden hétvégén, amíg a járványügyi helyzet miatt az MKPK nem rendelkezett másként, templomunkban szentmisét tartottunk, szombat délelőtti takarítással. Nagy köszönet ezért a híveknek.

Hogyan viselik, hogy most egyáltalán nincsenek misék? Van-e erre valamilyen áthidaló megoldás?

– Mi, atyák mindennap misézünk a hívekért, és mindazokért, akiknek most erre különösen nagy szükségük van. Próbálunk segíteni a híveknek, hogy az online tér segítségével ebben a helyzetben is kapjanak lelki táplálékot. Mostantól kezdve minden vasárnap délelőtt fél 10 órától élő szentmise-közvetítés lesz a kálváriáról az Úr Tömlöce-­kápolnából közösségi oldalunkon. Karitász szolgálatunkkal külön is próbálunk az időseknek segíteni a bevásárlásban, ételkihordásban, egyéb helyzetekben, hogy otthon tudjanak maradni, ezzel is vigyázva az egészségükre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában