egyszerűen kivitelezhető érdekességek

2020.05.10. 07:30

Legalább negyed órára leköthető a gyermek a Csodák Palotája kísérletezős videóival

A budapesti Csodák Palotáját biztosan sokan ismerik és szeretik, hiszen az interaktív tudományos játéktérben rengeteg lehetőség révén tudjuk megismerni a fizikai jelenségek hátterét.

Bokros Judit

A gyerekek nagyon élvezik az egyszerű kísérleteket Fotó: Nagy Norbert / FMH

A minden korosztályt lekötő Csopa március közepe óta szintén nem látogatható, ám azért, hogy jelen legyenek a gyerekek, családok életében, minden hétköznap videós bejelentkezésekkel mutatnak be egy-egy olyan kísérletet, amely otthon is elvégezhető. A kisiskolások és az óvodások Spatula Sára és Kémcső Jenő kísérleteivel és kézműveskedéseivel találkozhatnak a képernyő előtt. Nagyon fontos, hogy a gyerekekre mindig figyeljenek a felnőttek! – erre fel is hívják a figyelmet a videókban. A madarakhoz kötődő akcióhoz kell például egy tejesüveg, egy lavór és egy főtt, pucolt tojás.

A gyerekek nagyon élvezik az egyszerű kísérleteket Fotó: Nagy Norbert / FMH

A kérdés: hogyan kerülhet az üveg tetejére, a szájához rakott tojás annak belsejébe? Az üvegbe körülbelül félig töltsünk forró vizet, aztán azt „megjáratjuk” benne, hogy átmelegedjen az egész üveg. Ezután a vizet kiöntjük lavórba. A tojást most kell az üveg szájára helyezni, s figyelhetjük, mi történik. Az üveg belseje kezd kihűlni, csökken a nyomás, majd a külső légnyomás elkezdi belepasszírozni a tojást az üvegbe. (Fontos, hogy a tojás légmentesen zárja le az üveg száját!) A nyomáskülönbségnek nagy ereje van, egy idő múlva beszippantja a tojást. A videó végén még egy kedves kakadu madár készítéséhez is láthattunk útmutatást. A Csodák Palotája oldalán a kísérletezéshez szükséges kellékek listáját is mindig közlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában