világnap

2020.06.09. 07:40

Mindenki tehet a környezetért

„Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, az egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.”

FMH, Majer Tamás

A biológiai sokféleséget napjainkban erősen fenyegeti a gyorsuló fajvesztés folyamata Fotó: Nagy Norbert / FMH

A fenti idézet az 1972. ­június 5-én megnyílt „Ember és bio­szféra” című stockholmi ENSZ környezetvédelmi világkonferencián megfogalmazott irányelvekről szóló nyilatkozatból származik. A konferencia nyitónapja azóta is a környezetvédelem napja világszerte.

A világnap állandó célja a környezettudatosságra, a természet értékeinek megőrzésére, az együtt gondolkodás fontosságára való figyelemfelhívás.

Az idei – múlt hét péntekre eső – környezetvédelmi világnap fókuszában a biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség témája állt. A korábbi esztendőkben az illegális vadállat-kereskedelem, a zöld gazdaság, a tengerszint emelkedése, illetve a világ erdeinek állapota is volt már kiemelt témája a jeles napnak.

A biológiai sokféleséget napjainkban erősen fenyegeti a gyorsuló
fajvesztés folyamata Fotó: Nagy Norbert / FMH

A megmozdulás globális házigazdája idén Kolumbia volt, bár a pandémia miatt az események 2020-ban a világhálóra szorultak. Mindenesetre nem véletlen tehát, hogy Ferenc pápa Iván Duque Márquez kolumbiai elnöknek címezte a környezet védelméről, a biológiai sokféleségről szóló üzenetét: „Nem tehetünk úgy, mintha egészségesek lennénk egy beteg világban. Az ökológiai rendszerek védelméhez arra van szükség, hogy a jövőre tekintsünk és ne csak a jelenlegi pillanattal legyünk elfoglalva vagy csak a gyors és könnyű hasznot keressük, hanem törődjünk az élettel és annak megóvásával mindenki javára” – fogalmazott levelében a szentatya. A biológiai sokféleséget napjainkban erősen fenyegeti a gyorsuló fajvesztés, egymillió növény- és állatfaj áll kihalás szélén. Kolumbiának igazán van mit védenie, hiszen a dél-amerikai országban a világ madárfajainak közel 20 százaléka megtalálható.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium környezetért és fenntarthatóságért is felelős államtitkára a világnap alkalmából kifejtette, folyamatosan tenni kell környezetünk értékeinek megóvása érdekében, hiszen csak így óvható meg a biológiai sokféleség, a földi élet változatossága. A minisztérium közleménye szerint az államtitkár hangsúlyozta, hogy az emberi tevékenység nyomán drasztikusan csökken a Föld növény- és állatvilágának sokszínűsége, ami komoly fenyegetést jelent a világnépesség élelmiszer-, ivóvíz- és energiaszükségletére nézve. Arról is szólt, hogy mindannyian hozzájárulhatunk a biológiai sokféleség megőrzéséhez; az ökológiai lábnyom egyensúlyba hozásához mindenki tudatos magatartására, felelős döntéshozatalára van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában