hagyomány

2020.08.25. 10:15

Mezőszentgyörgyön is megtartották Szent István ünnepét

A szentgyörgyiek augusztus 20-át, Szent Istvánt és a magyar államiságot együtt ünnepelték Kallós Péter katolikus plébánossal és Makra Zsolt református lelkipásztorral.

Borsos György

Kákics együttes népzenei utazásra hívogatott Fotó: BGY

Lánginé Csík Angéla polgármester arról beszélt köszöntőjében, hogy élete folyamán mit jelentett neki ez az ünnep, hogyan változott az elnevezése és a szokások. Volt olyan időszak, amikor az „új kenyér” ünnepének nevezték, de hamarosan az „alkotmányunkat” ünnepeltük e napon. A megemlékezések szovjet mintájúak voltak, melyen államalapító királyunkat nem volt ildomos említeni. A rendszerváltást követően felelevenedtek István király kultuszai, az elnevezést lecseréltük Szent István ünnepére. Mára újra visszanyerte eredeti tulajdonságait az ünnep, amely méltó arra, hogy első szent királyunkra és a magyar államiság kezdeteire emlékezzünk.

Kákics együttes népzenei utazásra hívogatott Fotó: BGY

Az ünnepség második felében a Kákics együttes adott koncertet a tájház udvarán. Tárnok Ákos, az együttes vezetője egy zenés, Nagy-Magyarországon tett képzeletbeli utazásra invitált bennünket a népzene szárnyán. Moldvából indultunk és a moldvai csángó magyarokhoz tértünk vissza. Megismerkedhettünk a népzenében használatos hangszerekkel is, valamint a moldvai csángó magyarok archaikus életével, zenei hagyományaikkal. Mire az utolsó hangok is elhagyták a hegedű húrjait, újra kisütött a nap, és úgy érezték a jelenlévők, Isten áldása van rajtuk, és Szent István sem feledkezik meg magyarjairól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában