Hol lennénk nélkülük?

2020.09.23. 11:30

Fél évszázada végzett ápolók tartottak osztálytalálkozót Fehérváron

Fél évszázaddal ezelőtt végzett ápolók járták be a várost, meglátogatva a régi iskolaépületet, ami azóta a város egyik ékköve lett. Az 50. évforduló okán szervezett ünnepség keretében hálaadó misén is voltak az ápolók.

Palocsai Jenő

Két emberöltővel ezelőtt végzett egy osztály az Egészségügyi Szakiskolában. Az akkor kikerült ápolók közül sajnos már sokan nincsenek az élők sorában, a legtöbben nyugdíjasok, ám van még néhány végsőkig kitartó, akik a mai napig is dolgoznak, betegeket gondoznak. Van egy fogyatkozó, ám elszánt mag, akik minden évben összejönnek és emlékeznek a régi szép időkre, az azóta elveszített társakra, a közös tanulóévekre, kollégiumi kalandokra és megannyi más, őket összekötő, összefonó eseményre. Az évente megtartott találkozók sorában kiemelkedő ez a mostani, hiszen kereken ötven évvel ezelőtt hagyták el az akkor új ápolók végleg a kedves iskolapadokat, melyeknek akkor a Hiemer-ház adott otthont.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sok más műemléki épület mellett a Hiemer-ház is oktatási intézménynek adott otthont a 20. század második felében. Az azóta felújított és átalakított épületben működött az Egészségügyi Szakiskola, mely a gyógyításban oly nélkülözhetetlen ápolókat is oktatta. Az 1970-ben végzett osztály pontos létszámát nem tudtuk kideríteni, de annyi biztos, hogy van közöttük, aki a mai napig is aktívan szolgálja az egészségügyet. Ezt már a főszervezőtől, az 1970-es végzősök egyikétől, Stoffer Lászlóné Arankától tudtuk meg, ahogy azt is, hogy az egészségük védelmében a város polgármestere, Cser-Palkovics András a szigorú szabályok betartására kérte őket. A maroknyi, 50 éve elballagott diák nagyon örült annak, hogy ugyan maszkot és távolságtartást előírva, de megkapták a várostól az enge­délyt a jubi­leu­mi osztálytalálkozóra, ezért ennek megfelelően alakította ki a maroknyi csapat a programot.

A főszervező a Szent Imre-templom lépcsője alatt elmondta: – Mindenképpen részt veszünk egy hálaadó szentmisén, hiszen van miért hálát adni, emellett kiváló helyszín arra, hogy ráhangolódjunk erre a napra úgy, hogy közben be tudjuk tartani a biztonságos védőtávolságra vonatkozó előírásokat is. Korábban megtekintettük a volt iskolánk, a Hiemer-ház épületét és nagy megelégedésünkre szolgált, hogy az egész épületet teljes pompájában láthattuk. A régi folyosókon sétálva, régi emlékeket felidézve találtunk olyan korhű dolgokat, amit még a mi időnkből sikerült megőrizni.

Van egy fogyatkozó, ám elszánt mag, akik minden évben összejönnek és emlékeznek a régi szép időkre, az azóta elveszített társakra, a közös tanulóévekre, kollégiumi kalandokra és megannyi más, őket összekötő, összefonó eseményre.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Országalma mellett gyülekeztek a fél évszázada végzettek, Stoffer Lászlóné köré csoportosulva, aki gyors összeszámolás után 16 főt adott le a rájuk váró étteremnek, ugyanis ennyien jöttek össze az 1970-es év végzősei közül. Már akkor volt, aki más irányba ment tovább és később is voltak pályaelhagyók, de sokan megmaradtak a nemes hivatás mellett, sőt egyik-másik volt osztálytárs ma is dolgozik az egészségügyben.

Tíz éve kezdték el keresni egymást és találkozókat szervezni, hogy ne vesszen feledésbe a közös iskolai múlt, a sok közös élmény és az elmúlt 50 év alatt szövődött barátságok.

Az osztály az istentisztelet után kellemes sétát tett, nosztalgiázott
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Stofferné elmondta: – Kezdetben nem gondoltunk arra, hogy minden évben kellene tartani találkozókat, ám a csapat úgy döntött, hogy ha csak öt ember tud jelen lenni, akkor is tartsuk évente az összejöveteleinket. Idén tavasszal, az ápolók napján a Fejér Megyei Szent György Kórház is köszöntött minket az 50 év miatt. Nagyon felemelő volt ott állni, hallgatni a méltatást és átvenni az oklevelet. Jó érzés volt, hogy nem feledkeztek meg rólunk.

A misét követően a jubiláló ápolók kiléptek a napsütéses szabadba, majd az ebédjüket egy kerthelyiségben fogyasztották el és felvették a napi terveik közé a Sóstói tanösvény közös meglátogatását is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában