Öreg, mint az országút

2020.09.06. 07:30

Még a 19. században ültethették ezeket a fehérvári tölgyeket

Öt darab gigantikus méretű kocsányos tölgy is egymástól néhány méter távolságra található az Alba Regia Nyugdíjas Klubtól nem messze, a Lövölde utcánál – közülük is kilóg talán a bejárat előtt lévő, több mint 30 méter fesztávolságú példány.

Korondy Tamás

A körbeburkolt matuzsálem Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

– Ezek a legidősebb tölgyfák a városban, de ez látszik is rajtuk. Le lettek védetve, tehát védelem alatt állnak, ezáltal folyamatosan figyeljük őket, lévén hogy idős fákról beszélünk, és ennek megfelelően vannak gondozva – tudtuk meg Homoki Lászlótól, Székesfehérvár Városgondnokságának munkatársától. Mint kiderült, pontos adatok, feljegyzések ezekről a fákról nincsenek, mivel azonban ez a lovassági laktanya területe volt a 19–20. századforduló környékén, sok hasonló méretű, korú és szépségű fa megmaradhatott Fehérváron – ezekre példa ez az ötös fogat. Amikor ott jártunk, s meglátogattuk a matuzsálemi korban lévő növényeket, feltűnt, hogy az utcafronton lévő példány törzsét szinte félig beton fedi.

A körbeburkolt matuzsálem
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Sajnos nem a legjobb a fának, de ilyenkor inkább az okozna problémát, ha eltávolítanánk azt a betont. A fa már hozzászokott ehhez a körülményhez, egy esetleges bontásnál több kárt csinálnánk a gyökérzetben, mint hasznot a fának – mondta Homoki László.

Hozzátette azt is, hogy egy ilyen méretű fának a táp­anyagszükséglet miatt általában akkora gyökérzete van a föld alatt, mint a lombkoronájának a mérete. Ha eltávolítanák a betont a fatörzs mellől, nagy az esélye, hogy megsértenék a fa gyökérnyaki részét, ami akár a fa elkorhadásához is vezethet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában