„Tisztítsuk meg az Országot!”

2020.09.17. 12:00

Még sokat kell tenni a szemét eltüntetéséért Ráckeresztúron

A „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt keretében egy hónapja tisztították meg az M6-os autópálya lehajtója melletti területet, és azóta nem raktak le újabb hulladékot.

Korondy Tamás

Boros Anita az M6-os autópálya melletti területen beszélt a projekt célkitűzéseiről

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Erről is szó volt a tájékoztatón, ahol Boros Anita infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár hangsúlyozta: Egyrészt szankciókkal szeretnék az illegálisan hulladékot lerakókat sújtani, másrészt szeretnék támogatni, hogy a jogszerű hulladéklerakás és leadás minél több helyen bármikor megvalósulhasson. Igyekeznek a hulladékgazdálkodást úgy átalakítani, hogy az emberek a hulladékra értékként tekintsenek – mondta.

Boros Anita államtitkárt Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója követte a mikrofonok előtt. Beszédében hangsúlyozta, jellemzően a kis forgalmú utak, földutak, bekötőutak mentén, csomópontoknál, hidak alatti részeken, lehajtó ágak mellett fordul elő leginkább az illegális hulladéklerakás. Ugyanakkor nem ritka az sem, hogy autópálya-pihenők hulladékgyűjtő edényei mellett találnak nagy mennyiségű hulladékot. Tapasztalataik szerint ezek jellemzően a hétvégi telkek, külterületi nyaralók lomtalanításából, felújításából származnak.

Boros Anita az M6-os autópálya melletti területen beszélt a projekt célkitűzéseiről
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságainak 50 százaléka esetében regisztrálásra került legalább egy olyan helyszín, ahol 50 köbmétert meghaladó hulladékot raktak le ismeretlen személyek. Ez a probléma Pest megyében halmozottan jelentkezik. A 2020 tavaszán feltárt szennyezett területek egy részének rendbetétele az elmúlt hónapok során megtörtént, ezenkívül az önkormányzatok jegyzőitől érkező felszólításoknak eleget téve rendszeresen tisztítjuk a megjelölt ingatlanokat – emelte ki Szilvai.

Szilvai József a begyűjtött szemét mennyiségét ismertette
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A vezérigazgató zárásként elmondta, az úthálózat mentén fellelhető illegális hulladék összetételére vonatkozóan elmondható, hogy jellemzően kevert, lakossági kommunális, lom, építési, bontási, gumi, illetve zöldhulladék. Az összegyűjtött és ártalmatlanításra kerülő (illegális) hulladék mennyisége 2018-ban 9000, 2019-ben 15 000, míg 2020 első 8 hónapját tekintve 4500 tonna volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában