Fókuszban az úthálózat-fejlesztés

2020.09.01. 07:00

Új központok és állandó városi önkéntes hálózat is működik majd Fehérváron

Folytatódnak a fehérvári útfelújítások, és új csomópontok kialakítása is tervben van. Sikeres volt a Köztársaság mozi helyére tervezett látogatóközpont kialakítására kiírt közbeszerzés. Új főkertésze lesz a városnak. Többek között ezek a témák is napirendre kerültek azon a háttérbeszélgetésen, amelyen Cser-Palkovics András a sajtó képviselőit fogadta.

Borsányi Bea

Szeptember közepén kezdődhet a Mártírok útja „külső szakaszának” felújítása Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Sikeresen zárult a közbeszerzési eljárás a déli összekötő út megépítésére, így a munkálatok még az idén elkezdődhetnek – hangsúlyozta a beszélgetés elején a polgármester. A városi úthálózat-fejlesztésnek egy másik eleme a Móri út felújítása, amelyre a városnak sikerült 1,2 milliárd forintot átcsoportosítania, a kivitelezés 2022 végéig lezárul.

Elkerülő út: két „kikötést” alakítanának ki

Frissnek tekinthető a közelmúltban átadott Balatoni úti felüljáró kérdésköre. A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy a mostani megerősítés nem jelent végleges megoldást. A városvezetés hosszú távon abban gondolkozik, hogy alternatív útvonalak biztosítása érdekében több úgynevezett kikötést alakítanak ki. Ezeknek köszönhetően jobban eloszlik a forgalom, az átmenő forgalom pedig akár meg is szűnik. Az egyik csomópontot a Bakony utcánál tervezik egy részben felüljárós körforgalommal, illetve a Bakony utca teljes hosszúságban történő kiépítésével. Az erre vonatkozó tervek, engedélyek várhatóan a jövő év második felére készülnek el. Zajlik a források felkutatása is. A tervek szerint az útvonalon a másik kikötés az úrhidai lesz, amely a 4. sztrádalejáró megépítésével egyidejűleg készülhetne el.

Szeptember közepén kezdődhet a Mártírok útja „külső szakaszának” felújítása Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szeptember közepén átadják a Mártírok útján a munkaterületet, és indulhat az első ütemben elmaradt rész felújítása, ahol néhány éve csak az aszfaltot cserélték ki.

Most elkészülnek a járdák, a kerékpársáv, a csomópontok, és a közműveket is rendbe teszik. A munkálatok várhatóan jövő őszre készülnek el. A kormány biztosította a teljes fedezetét a Köztársaság mozi helyén létrehozandó látogatóközpont és kiállításnak. A közbeszerzési eljárás ebben az esetben is lezajlott, már csak lezárásra vár. Ha minden a tervek szerint halad, szeptember végén akár át is lehet adni a munkaterületet a kivitelezőnek. Cser-Palkovics András bejelentette azt is, hogy Spanyárné Halász Szilvia nyugdíjba vonulását követően nemcsak új főkertésze lesz Székesfehérvárnak, de feladatai némileg módosulnak és bővülnek is. A jövőben pedig nem a Városgondnoksághoz, hanem a Városházához tartozik majd ez a pozíció.

Szóba került még egy új központ létrehozása, amely a Városházára befutó, de nem önkormányzati hatáskörbe tartozó kérdések, ügyek intézésében segít a fehérváriaknak. A tavaszi pozitív tapasztalatok okán felvetődött egy állandó városi önkéntes hálózat működtetése is, amelyet az önkormányzat koordinál, s amelynek keretein belül lehetőséget adnának a középiskolás diákoknak is, akik ezt a munkát beleszámíthatnák a kötelező 50 órás közösségi szolgálati munkába. Végül a Covid-19 második hullámával kapcsolatban a polgármester megerősítette, nincs veszélyben a város működtetése, megfelelő tartalék áll az önkormányzat rendelkezésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában