Górcső alatt az év

2020.12.29. 11:30

Kivágott fák, csődközeli helyzet: ez történt 2020-ban Dunaújváros és térségében

Az idei, igencsak rendhagyó év végéhez közeledvén számot vetünk a 2020-as esztendő történéseiről a térségben – megpróbáljuk idősorrendben bemutatni a koronavírus-sújtotta évet.

Korondy Tamás

A Vasmű úti platánfák kivágása, januári kép Fotó: DUOL (Laczkó Izabella)

Fotó: Laczkó Izabella

Eltűnt a platánfasor

Dunaújváros októberben megválasztott új önkormányzata egy hónappal később a Vasmű út ikonikus platánfáinak kivágása mellett döntött, s ennek utózengéseit maga előtt görgette még az idei év elején is, főleg azért, mert mint kiderült, igencsak jogszabályellenesen vágták ki a város alapításával egyidős fákat. A polgármester ígérete ellenére sem ültetett ide új fákat az önkormányzat, így laptársunk, a Dunaújvárosi Hírlap kezdeményezésére virágot ültettek helyükre.

A Vasmű úti platánfák kivágása, januári kép Fotó: DUOL (Laczkó Izabella)

A pandémia előszele

Egészen meglepő, hogy lapunk már január közepén arról számolt be, hogy Fejér megye területén január 13–19. között 790 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az orvosok jelentései alapján, ami 32 százalékkal több volt, mint az azt megelőző héten. Éppen ezért látogatási tilalmat rendeltek el a megye valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó kórházában, így a Szent Pantaleon Kórházban is.

Időközi választás

Február 16-án időközi országgyűlésiképviselő-választást tartottak Fejér megye 4. választókerületében. A hat képviselőjelölt (Árgyelán János – Mi Hazánk Mozgalom, Medveczki Zoltán – Zöldek, Sürü Renáta – független, Kálló Gergely – Jobbik–DK–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd közös jelölt, Borbély József – Tempo Párt és Molnár Tibor – független – a szerk.) közül a választás győztese papírforma szerint Kálló Gergely lett, aki Adony, Dunaújváros, Ercsi, Iváncsa, Kulcs, Nagyvenyim, Perkáta, Pusztaszabolcs és Rácalmás településeit képviseli a parlamentben.

Felkészülve a járványra

Március második hetében világjárvánnyá minősítették a koronavírus-járványt, ezért egyik pillanatról a másikra bezárták a József Attila Könyvtárat, a Munkásművelődési Központot (MMK), az Intercisa Múzeumot és a Kortárs Művészeti Intézetet (KMI) is, valamint elmaradt az ebben az időszakban meghirdetett Fejér Megyei Diáknapok (FMD) és a DUDIK Fesztivál is.

Külföldről jön a segítség

Az idén 60 éves perkátai–­huaxiangi magyar–kínai barátság jegyében, Huaxiang Népi Kormánya nevében, Lu Yinbo polgármester irányításával segélyszállítmány érkezett a nagyközségbe áprilisban. 20 ezer darab arcmaszkot, 4 ezer darab védőkesztyűt, 100-100 darab kézi és normál lázmérőt, 1500 darab palackozott sterilizálót, valamint 100-100 darab védőruhát és védőszemüveget tartalmazott az 530 kilogramm súlyú csomag.

Csúsznak a fizetések

A évtizedek óta csak Dunaferrként említett ISD Dunaferr Zrt. bizony megérezte a járvány gazdasági hatásait, s már áprilisi hónap vége felé közleményben tudatta dolgozóival, hogy az aktuális hónap bérei csak május közepén érkeznek majd meg.

A magyar állam akkor úgy segített volna a szorult helyzetű, orosz kézben lévő cégen, hogy – legalábbis az akkori felröppent hírek szerint – bevásárolná magát. Végül ez azóta sem valósult meg, a vállalat körül viszont továbbra sem simultak el az ügyek. Júniustól csökkentették a nem közvetlenül a termelésben dolgozók munkaidejét, egyúttal a fizetésüket is, mely csaknem ezer embert érintett.

Az ISD Dunaferr Zrt. szakszervezeti képviselői állnak a vállalat épülete előtt Fotó: DUOL (ZSE)

Rácalmási fejlesztések

Június 30-án befejeződött Rácalmáson az Állomás utca teljes körű felújítása, mely 100 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg, s a meglévő iparterület megközelítését hivatott szolgálni. Néhány nappal később az önkormányzat 2 940 196 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyet az egészségügyi alapszolgáltatások megsegítésére költöttek.

A rácalmási Állomás út teljes felújításon esett át, június végén adták át Fotó: Önkormányzati újság

Elmaradt a tűzijáték

Az augusztus 20-i államalapításról szinte mindenhol megemlékeznek, a legtöbb helyen tűzijátékkal ünneplik meg Szent István királyt. Az idén ez nem történhetett meg, hiszen a koronavírus-járvány terjedése miatt szerényebb megemlékezések mellett döntött a kormány, így például a Dunaújváros környéki településeken is kenyérszenteléssel, valamint misével „kellett beérni” ezen a napon.

Lemondott polgármester

Perkáta többségi ellenzéki vezetése és a polgármester majdnem egy évig bírta egymás mellett, végül a 16 éve kormányzó Somogyi Balázs polgármester elégelte meg a lehetetlen helyzetet, s felállt a polgármesteri székből szeptember 30-án. Azóta az ideiglenes vezetés dolgozik helyette. Az őszi pályázati időszakból egy forintot sem kapott a település, míg a környező falvak (Adony, Kulcs, Nagyvenyim) több száz milliós állami támogatásból fejlődhetnek.

Somogyi Balázs szeptemberben mondott le Fotó: Archív (PT)

Nem fizettek időben

Az év vége is az ISD Dunaferről szólt. A Székesfehérvári Törvényszék Munkaügyi Bírósága november közepén tárgyalta a szabadságos bér kollektív szerződést sértő keresetet. Az ítélet kimondta, hogy a munkáltató megfizette a szabadságos bért, de azt részletekben teljesítette és nem a kollektív szerződésben maghatározott időpontig, ezzel megsértette a kollektív szerződés ide vonatkozó pontját. A bíróság ítéletében elmarasztalta a munkáltatót, és a késedelmi kamat, továbbá a teljes perköltség megfizetésére kötelezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában