Frissen Fejérből

2021.05.11. 07:15

Különös égi jelenség – Szokjunk hozzá!

Az elmúlt napokban, például vasárnap is, a késő esti órákban különös égi jelenséget figyelt meg több olvasónk is. Mik lehettek ezek az egymást szabályosan követő fénypontok?

FMH

A csillagok égi vonulásának képébe ugyancsak belezavarnak a fellőtt kis műholdak

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

A vasárnap esti jelenséget követően a találgatás is egyből megkezdődött a közösségi oldalakon. Sokan voltak kíváncsiak arra, vajon mik lehetnek az égen gyakorlatilag szabályosan átvonuló, fényes pöttyök.

Benkő Andrea rádióriporter például így írt a látványról a bejegyzésében: „Egy (csillag) fényes pont lassan elindul az égen, és követi libasorban nagyjából egyforma távolságra utána még nyolc ugyan­olyan fényes pont. Először azt hittem, hogy talán magasan szálló vadászrepülők, lehet, hogy titkos gyakorlatra mennek? Hangjuk azonban nem volt. Ezt furcsállottam. Szóltam a fiamnak is, kijött ő is, néztük hosszan őket, tanakodtunk, mi lehet az. Kis idő múlva újabb sorozat tűnt fel az égen ugyanolyan libasorban, hangtalanul, de ez az előbbinél jóval hosszabb sor volt, harmincig számoltam.”

A csillagok égi vonulásának képébe ugyancsak belezavarnak a fellőtt kis műholdak
Fotó: Stock

A „megfejtést” aztán ­Trupka Zoltán székesfehérvári amatőr csillagász hozta. Aggodalomra semmi ok, nem az ufók érkeztek meg, s ez még csak nem is csillaghullás volt. Csupán a Starlink–19 nevezetű műholdsereget lehetett látni a Fejér megyei, székesfehér­vári éjszakában.

Éppen májusban lesz két éve, hogy megkezdődött a Starlink program: a SpaceX vállalat terve, hogy 2024-ig közel 12 ezer műholdat állítson pályára, amelyek segítségével oda is eljuthat a szélessávú internet bolygónkon, ahol annak eddig akadálya volt.

Minden felbocsátáskor 60 műholdat juttat ki a világűrbe a Falcon–9 hordozórakéta. Ez történt most is, ezeket a mesterséges holdakat láthatták az éget fürkésző szemek. Eddig egyébként már közel ezerötszáz ilyen műholdat küldtek fel, s a jövőben se lepődjünk meg, ha ilyen „pöttyöket látunk az égen. Messze még a 12 ezres szám elérése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában